Παυλόπουλος από Χανιά: Η αντιμετώπιση των τροχαίων είναι ζήτημα Παιδείας

Το μήνυμα της ευθύνης και της ευαισθητοποίησης όλων στην αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά παγκρήτιου μαθητικού συνεδρίου για την οδική ασφάλεια.

Το έτος 2017-2018 έχει ανακηρυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως σχολικό έτος για την οδική ασφάλεια.

Ο κ Παυλόπουλος

δεν παρέστη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των πλημμυρών στη δυτική Αττική και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Το μήνυμά του ανέγνωσε στο Πάρκο « Χρήστος Πολέντας» που έχει δημιουργηθεί στη θέση «Νερατζιά» στη μνήμη των θυμάτων των τροχαίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το Πάρκο ως χώρο,«πολλών και μεγάλων συμβολισμών για τον ‘Ανθρωπο και την Ζωή, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Χρήστου Πολέντα, ενός νέου και πολλά υποσχόμενου ανθρώπου, ο οποίος έχασε άδικα την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα».

Παράλληλα επεσήμανε: «Οφείλω να εξάρω το γεγονός ότι η όλη αυτή πρωτοβουλία κήρυξης του σχολικού έτους 2017-2018 ως έτους Οδικής Ασφάλειας γίνεται στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού, κυριολεκτικώς, και γι’ αυτό άξιου ιδιαίτερης δημόσιας μνείας Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου, αφιερωμένου στο θέμα “Οδηγική συμπεριφορά – τροχαίο Ατύχημα” και απευθυνόμενου στους μαθητές όλης της Χώρας. Συνεδρίου το οποίο οργανώνεται μάλιστα κατά την επέτειο της Ημέρας Μνήμης των Τροχαίων Θυμάτων, που έχει καθιερωθεί από το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του, «η ρηξικέλευθη αυτή πρωτοβουλία των μαθητών της Κρήτης -αλλά, φυσικά, και όλων των φορέων οι οποίοι συμπαρίστανται σ’ αυτήν- δείχνει το μέγεθος του Ανθρωπισμού και της συνακόλουθης ευαισθησίας, που “σφραγίζουν” ήδη την προσωπικότητά τους. Ειδικότερα, η ως άνω πρωτοβουλία αναδεικνύει το ότι η αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων, και ιδίως αυτών που στοιχίζουν την ζωή των νέων, είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας. Με άλλες λέξεις ζήτημα καθημερινής διαπαιδαγώγησης μέσα στο Σχολείο, ως προς το ποιες είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της μάστιγας για τον ‘Ανθρωπο, και κυρίως τους νέους, αλλά και για την Κοινωνία μας εν γένει, τον Λαό και το Έθνος μας».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, « η διαπίστωση αυτή δεν έχει τίποτα το υπερβολικό. Αρκεί να υπενθυμίσω τα εξής δύο, και μόνο, γεγονότα: Πρώτον, το ότι η Ελλάδα πλήττεται από την εθνικών διαστάσεων, “διάβρωση” της μεγάλης και χρόνιας υπογεννητικότητας. Και, δεύτερον, το ότι τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Χώρα μας σε ηλικίες από 15-30 ετών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο όπως είπε κόστος των τροχαίων που όπως ανέφερε το επωμίζεται το κοινωνικό σύνολο και κυρίως οι ασθενέστερα οικονομικά.

Νωρίτερα και στο χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπης για τα τροχαία βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης ανέγνωσε και μηνυμα του κ Παυλόπουλου για το παγκρήτιο μαθητικό συνέδριο και χαρακτήρισε ως εθνικής σημασίας την πρωτοβουλία των μαθητών για τη διοργάνωση του συνεδρίου για τα τροχαία που όπως επεσήμανε «δείχνει πραγματικά τον δρόμο σ’ εμάς, τους μεγαλύτερους ηλικιακώς. Και εύχομαι αυτό το Έτος Οδικής Ασφάλειας να μην είναι μια απλή επετειακή περίοδος, αλλά να συντελέσει ώστε όλοι να συνειδητοποιούμε στο διηνεκές την αξία της Παιδείας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων».

Όπως ακόμα τόνισε, «την σημασία αυτή του Συνεδρίου τονίζουν ακόμη περισσότερο το ότι αφενός αφορά την καρδιά του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, που ούτως ή άλλως “πυροδοτείται” από τον εθνικώς καταστροφικό εφιάλτη της υπογεννητικότητας. Και, αφετέρου, οργανώνεται με την ενεργό συμβολή των μαθητών της Κρήτης, οι οποίοι έτσι δείχνουν πρωτόγνωρη ωριμότητα και ουσιαστικό σεβασμό στην αξία του Ανθρώπου, και κυρίως των νέων Ανθρώπων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε στο μήνυμα του να αναφερθεί και στο έργο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης επισημαίνοντας ότι, «στα 50 χρόνια της παρουσίας της έχει αποκτήσει πια Πανελλήνια -και όχι μόνο- εμβέλεια με την δραστηριότητά της που οι πτυχές της αγγίζουν όλο το φάσμα των μεγάλων προβλημάτων της Κοινωνίας μας, άρα των μεγάλων προβλημάτων του Λαού και του Έθνους μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα