«Παρών» στα Όσκαρ από διασώστες της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», παρά το διάταγμα Τραμπ

Τα μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», οι εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «The White Helmets», υποψήφιου για βραβείο Όσκαρ, που καταγράφει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν στα θύματα του πολέμου στη χώρα, έλαβαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και θα μπορέσουν να παραστούν στην 89η τελετή απονομής

των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες στις 26 Φεβρουαρίου.

Επί εβδομάδες, οι διασώστες και οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ότι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην τελετή, εξαιτίας του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών, εξ αυτών και της Συρίας. Την ισχύ του διατάγματος ανέστειλε η αμερικανική Δικαιοσύνη.

«Λάβαμε τις ταξιδιωτικές μας βίζες την Παρασκευή, αλλά ακόμη δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε», δήλωσε ο Ραίντ Σάλεχ, από τους επικεφαλής της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο», τόνισε, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι επεξεργάζεται νέο διάταγμα για το μεταναστευτικό.

Η ταινία «The White Helmets» είναι υποψήφια για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Από το ξεκίνημα της δράσης της το 2013, η ομάδα διασωστών αριθμεί τουλάχιστον 3.000 μέλη και σύμφωνα με την ίδια έχει σώσει περισσότερες από 78.000 ανθρώπινες ζωές.

Το όνομα της το πήρε από τα λευκά κράνη που φορούν οι εθελοντές της και έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τις επικίνδυνες επιχειρήσεις διάσωσης που έχει πραγματοποιήσει εν μέσω βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Με τόσους ανθρώπους να παρακολουθούν την τελετή, θα είναι μια απίστευτη ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα δεινά στην Συρία», τόνισε ο Σάλεχ, που αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή, μαζί με έναν από τους συναδέλφους του, τον Χάλεντ Χατίμπ.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να κινηματογραφήσουμε αυτό το ντοκιμαντέρ», πρόσθεσε, ενθυμούμενος μερικούς από τους πρωταγωνιστές της ταινίας που σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις.

«Στην αρχή ήμασταν πολύ χαρούμενοι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και που τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης προσκλήθηκαν για να μας συνοδεύσουν στην τελετή. Δύο μέρες μετά όμως, τέθηκε σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα», δήλωσε η παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Τζοάνα Νατασεγκάρα.

Όπως επισήμανε, η ομάδα παραγωγής «θα παραμείνει νευρική έως ότου ο Ραίντ και ο Χάλεντ βρεθούν σε αμερικανικό έδαφος».

«Είναι η δική τους μέρα, το μήνυμα τους είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης και είμαστε πολλοί ενθουσιασμένοι να βιώσουμε μαζί τους την ημέρα εκείνη», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα