Παιδιά με σύνδρομο Down: Τι πρέπει να γνωρίζουμε (video)

Tα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα το στίγμα και τις διακρίσειςΠοια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σύνδρομο Down

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με σύνδρομο Down το μήνυμα που αποστέλλεται είναι «η φωνή μου, η κοινότητά μου: Δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με σύνδρομο Down να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, να είναι πλήρη μέλη της κοινότητας».

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν

να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι διακρίσεις μπορεί να σχετίζονται με την καταναγκαστική στείρωση, την κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Όσον αφορά στα παιδιά με σύνδρομο Down, δείτε 5 πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε:

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία που συμβαίνει περίπου κάθε 700 γεννήσεις. Το 95% των περιπτώσεων με σύνδρομο Down παρουσιάζει τρισωμία 21 που σημαίνει ότι υπάρχει σε κάθε κύτταρο ένα παραπάνω χρωμόσωμα δηλαδή 47 αντί για 46

Κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων με σύνδρομο Down –εκτός από τα χαρακτηριστικά μάτια με φορά προς τα πάνω– είναι το σχετικά επίπεδο πρόσωπο, τα ίσια μαλλιά, ο κοντός και παχύς αυχένας, το χαμηλό ανάστημα, ο αδύναμος μυϊκός τόνος κ.ά. Κάθε άτομο, όμως, είναι ξεχωριστό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάζει όλα ή κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μπορεί τα παιδιά με σύνδρομο Down να παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση, όμως αυτή δεν εμποδίζει την εξέλιξή τους με βάση τα ταλέντα που έχει το καθένα.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι άτομα κοινωνικά, χαρούμενα και εκπαιδεύσιμα ενώ μπορούν να επωφεληθούν από μωρά από τις θεραπείες πρώιμης παρέμβασης όπως φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες και λογοθεραπείες.

Οι πιθανότητες γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας. Ωστόσο το 80% των μωρών με σύνδρομο Down γεννιούνται από μητέρες κάτω των 35.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, happymom.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα