Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Πώς θα αποκτήσουμε ένα «έξυπνο» στόμα

To «έξυπνο στόμα» μειώνει τις πιθανότητας για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθειας.Το προληπτικό check up, το σωστό βούρτσισμα, η διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος είναι μερικά από τα βήματα για στοματική υγεία.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, είναι να ζήσουμε με ένα «έξυπνο στόμα» υιοθετώντας καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των νόσων του στόματος που μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Το φροντισμένο

στόμα, δηλαδή το «έξυπνο στόμα» εξασφαλίζει ωραίο χαμόγελο, καθαρή αναπνοή, ομαλή καθημερινότητα και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας.

Επισημαίνει ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και επηρεάζει σημαντικά όλες τις βιολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του ανθρώπου.

«Το κακό στόμα είναι βέβαιο ότι δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και αλλαγή των ρυθμών της καθημερινής λειτουργίας και οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής. Παράλληλα μπορεί να αποτελεί δείκτη και πρώιμη εκδήλωση πολλών σοβαρών καταστάσεων, όπως αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικές εμπλοκές και δυσλειτουργίας βιολογικών συστημάτων. Επιπλέον το κακό στόμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών και προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης».

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε στοματική υγεία;

– Κάθε έξι μήνες προληπτικό check up στον οδοντίατρο, όπου γίνεται καθαρισμός – αφαίρεση χρωστικών – φθορίωση.
– Χρησιμοποιούμε, εάν είναι δυνατό, μετά από κάθε γεύμα οδοντόβουρτσα, ή διαφορετικά, πρωί-βράδυ βούρτσισμα και νήμα.
– Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.
– Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες.
– Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην έλλειψη κακοσμίας του στόματος.
– Προσοχή στη διατροφή. Όχι στο κάπνισμα, στην ζάχαρη και στα κολλώδη γλυκά.
– Απαραίτητες οι βιταμίνες A+D, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ καθώς και ο ψευδάργυρος. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος δίνει τη σωστή χρήση των ανωτέρω.
– Επιλογή της σωστής οδοντόπαστας ανάλογα με τη χρήση της. Π.χ. ειδικές για την οδοντική ευαισθησία ή για την πρόληψη της τερηδόνας. Περιέχοντας φθόριο, ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας περιέχοντας ένα συστατικό το triclosan.
– Χρήση στοματικού διαλύματος μόνο μετά από τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
– Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatronet)

Keywords
Τυχαία Θέματα