Οργισμένα αντιδράει το Μεξικό στη νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ

Το Μεξικό αντέδρασε οργισμένα στη νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία ένας Μεξικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εχθρική», λίγες ώρες προτού ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισκεφθούν τη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αποκάλυψε την Τρίτη ότι σκοπεύει να θεωρεί σχεδόν όλους τους παράτυπους μετανάστες υποψήφιους προς απέλαση και ότι θα επιχειρήσει να στείλει πολλούς από αυτούς στο Μεξικό, αν εισήλθαν στις ΗΠΑ από εκεί ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους.

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις θυμίζει την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει για το τείχος που σκοπεύει να κατασκευάσει στα σύνορα των δύο χωρών, λίγες ημέρες προτού επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ο Μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού είναι «καταπληκτικές αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι αναμένει «μια φοβερή συζήτηση» μεταξύ των Μεξικανών και των Αμερικανών αξιωματούχων.

Και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στους δημοσιογράφους ότι σκοπός του ταξιδιού είναι να δημιουργηθεί μια στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έφτασε χθες το απόγευμα στην πόλη του Μεξικού. Λίγο αργότερα κατέφθασε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων πρόκειται «να εξηγήσει λεπτομερώς» την εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ.

Πάντως ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα του να δεχθεί τους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων είναι και η απέλαση μη Μεξικανών στο Μεξικό.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Μεξικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τους όρους τους οποίους μία κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μονομερώς σε μια άλλη», εξήγησε ο Βιντεγκαράι στους δημοσιογράφους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Μεξικό θα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα οποιουδήποτε θέλουν να απελάσουν στη χώρα.

«Έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως», επεσήμανε ο Βιντεγκαράι, προσθέτοντας ότι η χώρα του προτίθεται να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών βάσει των διεθνών κανόνων.

Τέλος. μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σήμερα περιλαμβάνονται οι υποδομές στα σύνορα, οι στρατηγικές απέλασης, η διακίνηση ναρκωτικών, η μετανάστευση από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το εμπόριο όπλων και η τρομοκρατία, αλλά και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα