Νίμιτς στην πρώτη συνάντηση για το Σκοπιανό: Μη ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Βάσκο Ναουμόφσκι στη Νέα ΥόρκηΚάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεωνΣε 1-2 μήνες θα έχουμε εικόνα για το πού κυμαίνεται η διαπραγμάτευσηΝαουμόφσκι: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν
πολύ από μία αξιοπρεπή λύση, η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”Στόλτενμπεργκ: Πρώτα λύση στην ονομασία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για την ονομασία την Σκοπίων, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Δείτε επίσης: Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Ίσως να μην συμφωνήσουμε για το όνομα – Δημοψήφισμα, αν βρεθεί συμβιβασμός

Ο Νίμιτς συναντήθηκε με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη.

Δείτε επίσης: Αμανατίδης: Δεν προσφέρονται για μικροπολιτική οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

Μετά το πέρας της συνάντησης ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, τόνισε πως πως υπάρχει μία δέσμη προτάσεων ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ρεαλιστική μία λύση που δεν θα εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”.

Δείτε επίσης: Εποικοδομητική η συνάντηση Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, τόνισε πως είναι μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού» και κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο Νίμιτς.

Όπως είπε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχουν συναντήσεις και έδωσε χρονικό ορίζοντα ενός έως δύο μηνών για να έχουμε εικόνα για το πού κυμαίνεται η διαδικασία ενώ χαρακτήρισε το κλίμα ως “θετικό”.

Δείτε επίσης: «Όχι» σε δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, λέει ο Κοτζιάς (video)



Ναουμόφσκι: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση, η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”

“Απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση” οι προτάσεις που παρουσίασε την Τετάρτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι.

Όπως είπε, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Σκοπιανός διαπραγματευτής: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση

Στόλτενμπεργκ: Πρώτα λύση στην ονομασία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, “ΜΙΑ”, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως τo ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε επίσης: Στόλτενμπεργκ: Πρώτα λύση στην ονομασία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Βίντεο: Alpha

Φωτογραφίες: Twitter.com/@lenaargiri

Keywords
Τυχαία Θέματα