Ολλανδικές εκλογές: Μπροστά με διαφορά ο Ρούτε δείχνουν τα exit polls (εικόνες)

Πρώτος με διαφορά ο ΡούτεΡεκόρ συμμετοχής, στο 82% η προσέλευση στις κάλπεςΧρειάζονται τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Netherlands (1% counted):

VVD-ALDE: 26.2%
PVV-ENF 12.5%
D66-ALDE 12.3%
CDA-EPP 10.3%
GL-G/EFA 9.4%
SP-LEFT 8.1%#DutchElections #TK17

Europe Elects (@EuropeElects) 15 Μαρτίου 2017

Ρεκόρ 31χρόνων, σημειώθηκε σήμερα στην Ολλανδία αφού η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έφτασε το 82%.

Ενδεικτικά στις εκλογές

του 2006 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 80.4%, το 2010 75.4%, το 2012 74.6%.

Πανηγυρισμοί στην Χριστιανική Ένωση

Όπως όλα δείχνουν το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε φαίνεται συγκεντρώνει 31 έδρες, το ακροδεξιό του Βίλντερς, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Φιλελεύθερο ακολουθούν με 19.

Ο ισλαμοφοβικός Βίλντερς λίγο μετά την δημοσιοποίηση των exit polls έγραψε στο twitter του «Ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα»

PVV-stemmers bedankt!

We hebben zetels gewonnen!
Eerste winst is binnen!

En Rutte is nog lang niet van mij af!!

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 15 Μαρτίου 2017

Πανηγυρισμοί για την Πράσινη Αριστερά

Οι κερδισμένοι της βραδιάς οι «Πράσινη Αριστερά» με τον 30αρη Τζέσε Κλάβερ, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο και φαίνεται να συγκεντρώνουν 12 έδρες.

Στον αντίποδα στους χαμένους κατατάσσεται το Εργατικό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφου όλα δείχνουν πως χάνει 29 έδρες.

Συγκεντρωτικά:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες
Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες.

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα. «Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!

— Peter Altmaier (@peteraltmaier) 15 Μαρτίου 2017

Οι Ολλανδοί, κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, στη σκιά της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία αλλά και ανάμεσα σε ακραίες φωνές που είχαν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Netherlands: Worst result for socialdemocratic Labour party PvdA (S&D). Collapses from 24.8% to 6%. #PvdA #DutchElection #TK17 pic.twitter.com/Y5H6r6MMIY

Europe Elects (@EuropeElects) 15 Μαρτίου 2017

Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν «βαρόμετρο» για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Netherlands: Second exit poll confirms that liberal VVD (ALDE) strongest party (Ipsos). #Dutchelection #TK17 pic.twitter.com/ULocttpGTp

Europe Elects (@EuropeElects) 15 Μαρτίου 2017

Netherlands: Seat projection by Ipsos exit poll shows that four parties are necassary for government. #DutchElection #TK17 #ExitPoll pic.twitter.com/aP1UfZG334

Europe Elects (@EuropeElects) 15 Μαρτίου 2017

Και η καταμέτρηση ξεκινά…

Netherlands: 2/388 municipalities counted: Both VVD (ALDE). #DutchElection pic.twitter.com/e7Wpn3drfH

Europe Elects (@EuropeElects) 15 Μαρτίου 2017

Comparación entre los resultados de 2012 y los del sondeo a pie de urna de Ipsos #EleccionesHolanda #DutchElections #TK17 pic.twitter.com/FOSUUg81Ju

— Pasaporte Electoral (@pasapelectoral) 15 Μαρτίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα