Οικονομικές ατασθαλίες και διαξιφισμοί πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

Ο γάλλος υποψήφιος για την προεδρία, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν διαθέτει offshore λογαριασμούς κι ότι δεν έχει λάβει κληρονομιά την οποία δεν έχει δηλώσει, λιγότερο από μία εβδομάδα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις εκλογές της Γαλλία που χαρακτηρίζονται από καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν τον Μακρόν να αναμετράται στήθος με στήθος με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, αν και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκονται κοντά σε ποσοστά.

Ο Μακρόν, ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που τον θέλουν να έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, την ώρα που Φιγιόν και Λεπέν βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες για κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Η γαλλική Αρχή κατά της διαφθοράς, Anticor, εντόπισε αποκλίσεις στα περιουσιακά στοιχεία του, ωστόσο η αρμόδια αρχή για τη διαφάνεια, δήλωσε ότι δεν βρήκε αντιφάσεις.

Ο Μακρόν έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις που προέρχονται από ανώνυμους πολιτικούς αντιπάλους.

«Έχω πάντα καταβάλει όλους τους φόρους μου στη Γαλλία και είχα πάντα όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στη Γαλλία,» δήλωσε σε συνέντευξή του στο BFM TV.

Ερωτηθείς για τις φήμες που θέλουν τον Μακρόν να έχει κληρονομήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από έναν πλούσιο φίλο επιχειρηματία, ο οποίος πέθανε το Νοέμβριο, ο Μακρόν απάντησε: «Είναι λάθος, εντελώς ψευδές».

«Έχω ακούσει, ότι έχω λάβει κρυφή κληρονομιά, ότι έχω offshore λογαριασμούς. Έχω ακούσει τα πάντα. Γιατί; Επειδή σε αυτή την εκστρατεία, υπάρχουν δύο υποψήφιοι με τα δικά τους πραγματικά νομικά προβλήματα», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν

Ο Φιγιόν έχει τεθεί υπό έρευνα μετά από καταγγελίες ότι πλήρωνε με κρατικό χρήμα τα μέλη της οικογένειάς του για δουλειά που δεν υπήρχε, ενώ η Λεπέν ερευνάται για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ. Και οι δύο αρνούνται οποιαδήποτε κατηγορία αν και ο Φιγιόν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.

Μια καθημερινή δημοσκόπηση, η OpinionWay έδειξε τη Δευτέρα ότι ο Μακρόν περνά μαζί με τη Λεπέν στον πρώτο γύρο με 22%, με τον Φιγιόν να ακολουθεί με 21% και τον Μελανσόν να έπεται με 18%.

Ο Μακρόν, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, μπορεί να νικήσει τη Λεπέν, στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου με 64% έναντι 36% αν και οι δύο καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν

Την ίδια ώρα, ο Μελανσόν, εχθές κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε ομιλία του, με στόχο να διατηρήσει το μομέντουμ ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο Μελανσόν έχει δεσμευθεί για υψηλότερες κρατικές δαπάνες αλλά και εξοντωτική φορολογία, της τάξης του 90%, στους πλούσιους ενώ έχει υποσχεθεί και την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Λεπέν έχει δεσμευθεί για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και επιδίωξή της είναι η έξοδος από το ευρώ. Ο Μελανσόν, με τη σειρά του δεν απορρίπτει ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή στο ευρώ, στην περίπτωση όμως που η Ε.Ε. δε δεχτεί την πολιτική στροφή της Γαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα