Οι πρώτες «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης έρχονται στην Αθήνα το καλοκαίρι! (εικόνες)

Στο πλαίσιο του MWC 2017, στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκε η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος έξυπνων θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα, με τη συνεργασία της ZTE και του Δήμου Αθηναίων.

Οι έξυπνες θέσεις στάθμευσης θα λειτουργούν ως εξής: ένας μαγνητικός αισθητήρας της ZTE θα τοποθετείται στην άσφαλτο, στο κέντρο κάθε θέσης και θα γνωρίζει πότε ένα όχημα είναι

σταθμευμένο σε αυτήν ή αν είναι ελεύθερη. Οι αισθητήρες θα λειτουργούν με μπαταρία που δεν θα χρειάζεται αλλαγή για πολλούς μήνες, ενώ θα είναι αδιάβροχοι και ανθεκτικοί προς ελαχιστοποίηση του κόστους και της συχνότητας συντήρησής τους.

Θα επικοινωνούν ασύρματα με τα 3 ειδικά gateways που θα παρέχει επίσης η εταιρεία, χρησιμοποιώντας δίκτυα NB-IoT/LoRa που είναι ιδανικά για τέτοια εφαρμογές και θα καλύπτουν την εκάστοτε περιοχή, τα οποία με τη σειρά τους θα συνδέονται διαρκώς με το κέντρο ελέγχου του Δήμου, επίσης παρεχόμενο από τη ZTE. Έτσι, θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο το ποιες θέσεις είναι ελεύθερες και ποιες όχι.

Οι θέσεις, σε πρώτη φάση, θα είναι 106 τον αριθμό και θα εντοπίζονται στο Κολωνάκι, μια κεντρική περιοχή της Αθήνας με γνωστό πρόβλημα όσον αφορά το parking. Οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα κατεβάζουν στο smartphone ή το tablet τους το ειδικό app και έτσι θα ενημερώνονται για το που υπάρχει κενή θέση, σε πραγματικό χρόνο. Η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται τόσο μέσω του app, όσο και (πιθανότατα) σε ειδικό υπάλληλο που θα εποπτεύει την περιοχή.

Τέλος, στα κεντρικά σημεία εισόδου και εξόδου από το Κολωνάκι, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις κενές θέσεις, αλλά για λεπτομερέστερη ενημέρωση συνίσταται η χρήση του app.

Οι εργασίες τοποθέτησης των αισθητήρων θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Απριλίου ενώ οι έξυπνες θέσεις στάθμευσης αναμένεται να λειτουργήσουν εντός των καλοκαιρινών μηνών. Εάν η δοκιμαστική περίοδος κριθεί επιτυχημένη, τότε η σύμπραξη θα προχωρήσει σταδιακά στην τοποθέτηση αισθητήρων σε ακόμη 3.000 θέσεις στάθμευσης εντός του λεκανοπεδίου.

Πηγή: Digitallife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα