Οι φωνές της Ελλάδας: Νίκος Παπάζογλου (εικόνες – video)

Οι φωνές της Ελλάδας σε μια Ελλάδα χωρίς φωνήΤο altsantiri.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα στις διαχρονικές φωνές της ΕλλάδαςΟ μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής που πάντρεψε το ροκ με το λαϊκόΗ καριέρα και η ζωή τουΤο στούντιο «Αγροτικόν»Το κόκκινο μαντίλι και τα τζιν πουκάμισα

Κόκκινο μαντήλι και τζιν

πουκάμισα. Αυτός ήταν ο «ινδιάνος της ελληνικής μουσικής», ο Πους Πουλ, ο Νίκος Παπάζογλου, απλός, προσγειωμένος και προσιτός. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του συνεργάτη και φίλου του, Μανώλη Ρασούλη.

«Είναι κάτι στιγμές,
τρυφερές και λεπτές,
σαν κλωστές τυλιγμένες σ’ αδράχτι,
σε γυρνούν απαλά,
σε μεθούν σιωπηρά,
σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι»

Γεννήθηκε στη μεγάλη του αγάπη, τη Θεσσαλονίκη, το 1948. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα σχολικά του χρόνια, έχοντας φτιάξει ένα συγκρότημα με κάποιους συμμαθητές του. Ροκάς από μικρός, έψαχνε να με τους φίλους του να βρει τρόπους για να ακούσουν μουσική, γιατί στην Ελλάδα εκείνη την εποχή δεν έβρισκες εύκολα τέτοιους δίσκους.

«Όταν άκουσα τον Ντύλαν, για πρώτη φορά συγκλονίστηκα. Πω, πω, είπα! Τι δύναμη είναι αυτή!», είχε πει σε συνέντευξή του ερωτηθείς για το ποιος καλλιτέχνης τον έχει σημαδέψει.

Εκείνη περίπου την περίοδο τον βρήκαν οι Ολύμπιανς, τον ξεχώρισαν και του ζήτησαν να συνεργαστούν. Αυτή ήταν και η πρώτη επαγγελματική μουσική δουλειά του Νίκου Παπάζογλου.

Το 1972 με ένα συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot), ο Νίκος Παπάζογλου επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή σκηνή κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Γι’ αυτό μετακόμισε στο Αachen της Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.

Αργότερα, ο ίδιος, συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Νίκος Ξυδάκης.

Το 1977, συμμετέχοντας στους «Αχαρνείς» του Σαββόπουλου, ο Παπάζογλου γνώρισε τον Ρασούλη. Μία συνάντηση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του νεολαϊκού τραγουδιού.

Τότε κυκλοφορεί από τη Lyra, ο δίσκος «Η εκδίκηση της γυφτιάς», σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Τραγουδούν, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος η Σοφία Διαμαντή και ο Δημήτρης Κοντογιάννης. Σε αυτόν τον δίσκο ακούστηκαν για πρώτη φορά δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ουσιαστικά, πρωτοεμφανιζόμενου μουσικού: το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» και το «Τρελή κι αδέσποτη». Αξίζει να σημειωθεί πως το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» είναι το μόνο τραγούδι του δίσκου που δεν υπογράφουν μουσική και στίχους οι Ρασούλης – Ξυδάκης, αλλά είναι σε στίχους Τάκη Σιμώτα και μουσική του ίδιου του Παπάζογλου.

Ο δίσκος δεν σημείωσε αρχικά μεγάλη επιτυχία καθώς βγήκε σε μία έντονη πολιτικοποιημένη εποχή, λίγο καιρό μετά όμως, οι πωλήσεις του εκτοξεύθηκαν. Ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Παπάζογλου, το οποίο και είχε φτιάξει μόνος του, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Το θρυλικό «Αγροτικόν». Ακολούθησε η επόμενη συμμετοχή του σε δισκογραφική δουλειά των ίδιων, με τίτλο «Τα Δήθεν».

Το 1983 παρουσιάζει το άλμπουμ «Χαράτσι». Δίσκος σταθμός που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική μουσική. Στο «Χαράτσι» υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες όπως ο «Υδροχόος», το «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» και φυσικά ο «Αύγουστος».

Στο εσωτερικό αυτής της δουλειάς ο ίδιος σημειώνει:

«Η μουσική μας παιδεία, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, είναι ένας κυκεώνας και φαίνεται αυτό στη μουσική που συνθέτουμε, φαίνεται και στις επιλογές μας όταν η ανάγκη και η ευκολία μας θέτουν μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα, οπόταν και αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση. Πάντως όποια απόφαση και να πάρουμε, προδίδουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, γιατί τα ετερόκλητα μας συνιστούν. Η αγάπη είναι ισχυρότερο πράγμα από τη διαφορά, το ζήτημα είναι να συγκεράσουμε τις μουσικές μας αντιθέσεις, που είναι και οι δικές μας αντιθέσεις, σ’ ένα μεικτό και νόμιμο μουσικό είδος».

Ο «Αύγουστος»

Ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι. Η αλήθεια όμως είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι αποτέλεσμα ανάμεικτων συναισθημάτων του δημιουργού του. Ο Παπάζογλου το χαρακτήρισε βιωματικό. Το έγραψε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, μέσα στο ρημαγμένο από τον σεισμό σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό μέχρι σήμερα, είναι ότι έμεινε στο συρτάρι για περίπου δυο χρόνια. «Υπεύθυνος» για την καθυστέρηση αυτή ήταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, που υπήρξε επιστήθιος φίλος του τραγουδιστή.

Ένα βράδυ που βρισκόταν στο στούντιό του και «ταλαιπωρούσε» τους στίχους ενός τραγουδιού, που είχε εμπνευστεί από την γέννηση της κόρης του Αδελαϊδας, αλλά και από την ομορφιά μιας γυναίκας, που τον έκανε να το βάλει στα πόδια. Το βράδυ εκείνο ο Ντίνος Χριστιανόπουλος κατηφόρισε στο στούντιο και έπιασε «επ’ αυτοφώρω» τον Παπάζογλου να επεξεργάζεται το τραγούδι. «Δώσε μου να διαβάσω τους στίχους», του είπε. Εκείνος με δισταγμό πρωτάρη του έδωσε το τετράδιο με τους στίχους του «Αυγούστου». «Αυτό δεν είναι τραγούδι, είναι ποίημα»,είπε ο Χριστιανόπουλος. «Μα πως είναι ποίημα βρε Ντίνο; Αφού έχω γράψει και τη μουσική του», απάντησε ο Παπάζογλου. «Να μου το τραγουδήσεις», τον προκάλεσε ο Χριστιανόπουλος.

Μόλις το άκουσε μελοποιημένο, τον συμβούλευσε να πετάξει τις «εύκολες ομοιοκαταληξίες» γιατί στιχουργικά γινόταν φτωχότερο. Αρχικά, στο τραγούδι υπήρχε η ομοιοκαταληξία με τις λέξεις «έκταση – έξαψη». Αυτές οι δυο λέξεις στάθηκαν η αφορμή για να μείνει στο συρτάρι περίπου δυο χρόνια. Όταν ο Παπάζογλου ένιωσε σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα, μας χάρισε τον μαγικό του Αύγουστο.

Επόμενα χρόνια

Ως τριλογία έρχεται να συμπληρώσει τους δύο πρώτους, ο δίσκος «Μέσω νεφών» το 1986 που μας χαρίζει τραγούδια όπως το, «Στη Ρωγμή Του Χρόνου», το «Ένα κι ένα», το «Φύσηξε Ο Βαρδάρης» και το «Καλημέρα».

Το 1990 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σύνεργα» στο οποίο περιλαμβάνονται τραγούδια που είναι πλέον κλασσικά όπως, ο ύμνος του χωρισμού, το «Απόψε σιωπηλοί», ο «Μανδραγόρας», το πολυτραγουδισμένο «Μάτια μου» και το «Φεύγω» του Ορφέα Περίδη, ενώ το 1991 στις 30 Σεπτέμβρη ηχογραφεί και κυκλοφορεί την «Επιτόπιος Ηχογράφηση» από το θέατρο του Λυκαβηττού.

Εκτός όμως από τις προσωπικές του δουλειές, τον συναντάμε στη «Ρεζέρβα» (1984) και στο «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (1986) του Σαββόπουλου. Επίσης στο «Πότε Βούδας πότε Κούδας» δίσκος του Μ. Ρασούλη (1986) όπου τραγουδά το ομότιτλο κομμάτι. Αλλά και στο «Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Χατζιδάκι το 1988.

Το 1995 κυκλοφορεί το «Όταν κινδυνεύει παίξε την πουρούδα» με το διαχρονικό «Εγώ δεν είμαι ποιητής».

Προσωπική ζωή

Στη ζωή του υπήρξε καπετάνιος και πιλότος. Στο πλευρό του πάντα η σύζυγος του, Βαρβάρα και τα δύο του παιδιά, η Μαρία – Αδελαΐδα και ο Αλέξανδρος. Και πάντα με καλή παρέα. Με τον Ίκαρο συμμετείχε σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, σε τοπικούς αλλά και στη ρεγκάτα του Ανατολικού Αιγαίου, λάτρευε τα ταξίδια, τη θάλασσα αλλά και τον ουρανό. Πετούσε με το συνεταιρικό αεροπλάνο και σε μία από τις πτήσεις του ανακάλυψε το δεύτερο σπίτι του. Τη Νίσυρο. Τη λάτρεψε.

Έγινε κάτοικος του νησιού, πήγαινε χειμώνα – καλοκαίρι και το Πάσχα πάντα. Όλοι τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν στο νησί. Σύχναζε στο καφενείο του Αντρίκου. Το σπίτι του βρισκόταν σ’ ένα πανέμορφο χωριό πάνω από το ηφαίστειο. Ο ίδιος το μαστόρευε κι είχε βάλει πολύ προσωπική εργασία. Τυχεροί οι κάτοικοι της Νισύρου, ο Νικόλας το αγαπούσε το νησί σαν δεύτερο σπίτι του.

Τα τζιν πουκάμισα και το κόκκινο μαντίλι

Ο Παπάζογλου φορούσε πάντα αυτά τα τζιν πουκάμισα. Πουκάμισα φυλακής που έκανε παραγγελία. Αρχικά από ανάγκη, αφού, όταν απολύθηκε από τον στρατό, τα χρήματα δεν περίσσευαν και οι γνωστοί τον απέφευγαν γιατί πήγαινε στις εκδηλώσεις που τον καλούσαν με το ίδιο πουκάμισο. Από πείσμα τότε αποφάσισε ότι θα ψωνίζει συνέχεια τέτοια πουκάμισα.

«Πιτσιρικάς, για να βγάζω ένα χαρτζιλίκι, είχα ένα κόκκινο μάλλινο πανί στην τσέπη του μπλουτζίν μου και τριγυρνούσα στους πάγκους των εμπόρων γυαλίζοντας τα φρούτα τους για να ’χουν ωραία μόστρα. Μάλλον από κει ’μου έμεινε η συνήθεια με την μπαντάνα κι απ’ το γεγονός ότι η μητέρα μου δεν μ’ άφηνε ποτέ να φύγω απ’ το σπίτι χωρίς μαντίλι», εξηγούσε αυτή την επιμονή του το 2007 σε συνέντευξή του στην Γιούλη Επτακοίλη.

Σε μία άλλη του συνέντευξη στη Μπίλιω Τσουκαλά, είχε πει πως τον βόλευε όταν οδηγούσε τη μηχανή του, αλλά και την ώρα του τραγουδιού γιατί του ζέσταινε τον λαιμό.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Νίκου Παπάζογλου ήταν ότι στήριζε τους νέους μουσικούς. Όπου έβλεπε ταλέντο και διάθεση ήταν εκεί. Παραχωρούσε το «Αγροτικόν» δωρεάν για τις ηχογραφήσεις τους. Εκείνος ήταν που βοήθησε και ανέδειξε μεταξύ άλλων τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τις Μικρές Περιπλανήσεις, τον Ορφέα Περίδη, τη Μελίνα Κανά και αρκετούς άλλους.

Το 1993 διαμόρφωσε το πατρικό σπίτι της μητέρας του, στην παραλία των Νέων Επιβατών,σε μπάρ με το όνομα “Bahçe çiflik“, το οποίο λειτούργησε o ίδιος μέχρι περίπου το 2003.

Για τον λυγμό της φωνής του ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά:

«Υπήρχε πάντα. Πρέπει να το ‘χω πάρει απ’ τη μητέρα μου. Της οποίας το τραγούδισμα ήτανε κάπως έτσι. Δηλαδή, μου δόθηκε, σαν… μητρική γλώσσα».

Δισκογραφία

(1987) Η εκδίκηση της γυφτιάς

(1979) Τα δήθεν

(1984) Χαράτσι

(1986) Μέσω Νεφών

(1990) Σύνεργα

(1991) Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού

(1995) Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα

(2005) Μάισσα Σελήνη

(2008) ανθολογία

(2009) Ήμουν κι εγώ εκεί

Πηγές: mixanitouxronou.gr, tovima.gr, kathimerini.gr, ogdoo.gr, arive.gr

Keywords
νικος παπαζογλου, ελλαδα, video, παπαζογλου, ντίνος χριστιανόπουλος, το νησι, ροκ, τζιν, πουκάμισα, θεσσαλονικη, ξυδάκης, συμμετοχή, διλήμματα, συγκεκριμένο, θεατρο, καλοκαιρι, πασχα, tovima, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, εξαψη, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, η ζωη, δουλεια, δωρεαν, εργασια, ηφαιστειο, θαλασσα, καριερα, μητερα, μουσικη, νησι, ντίνος χριστιανόπουλος, ομορφια, πτησεις, τραγουδια, φρουτα, ωρα, αγαπη, αγωνες, αεροπλανο, αξιζει, αφορμη, βραδυ, γεγονος, δευτερο, δυναμη, διλήμματα, δοθηκε, ευκολα, ειπε, εξι, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ζωη, ζωης, ιδιο, καφενειο, κλωστες, μαρια, τζιν, ξυδάκης, παντα, ποιημα, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, παπακωνσταντινου, παιξε, πηγαινε, πεισμα, πιλοτος, πωλησεις, ρασουλης, ρωγμη, ροκ, σαββοπουλος, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, σπιτι, ταξιδια, φυσικα, φορα, χριστιανοπουλος, δημητρης, δουλειες, εκδικηση, υμνος, κομματι, λεξεις, μεινει, μπροστα, ποδια, πουκάμισα, σκηνη, τετραδιο, τουμπα, tovima, tovima.gr, βουδας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα