«Όχι» από την εισαγγελέα στο νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών

Προσχηματικό το αίτημα των δικαστικών αρχών ΚωνσταντινούποληςΑπαξίωση των τουρκικών αρχών της απόφασης του Αρείου Πάγου

Την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, επιχειρηματολογώντας επί μακρόν τόσο για τα θέματα της ουσίας του αιτήματος όσο και για τυπικά.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν

κριθεί και ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κυρία Σταθέα επισήμανε δε ότι «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπόψη» και χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών αρχών, τονίζοντας ότι απαξιώνουν και περιφρονούν οι τουρκικές Αρχές το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις δικαστών στη γειτονική Τουρκία, την αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα βασανιστήρια, αλλά και στην πιθανότητα επανόδου της θανατικής ποινής.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στον νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα, και ανέφερε παραδείγματα μεγάλων δικαστικών λειτουργών του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα