Ο βελγικός Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Ευρεία δημοσιότητα έχουν λάβει στον βελγικό Τύπο οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία.

Δημοσίευμα της γαλλόφωνης «Le Soir» έχει τίτλο «Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρέος», επισημαίνοντας ότι σιγά-σιγά αρχίζει να προετοιμάζεται η χορογραφία του τέλους του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αρχής γενομένης από την πρόσκληση προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την παρουσίαση μίας ανάλυσης της πορείας του χρέους,

η οποία θα λαμβάνει υπόψη «την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης». Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ καλείται να επιδείξει αισιοδοξία και να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του τον αντίκτυπο των θετικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα παραθέτει, επίσης, ορισμένες από τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κυρίως όσον αφορά την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι εξίσου καλές τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους επενδυτές και ότι το πακέτο των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης ήταν η τελευταία βαριά δέσμη μέτρων. Ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγει το δημοσίευμα, αναφέρθηκε, ακόμη, στο γεγονός ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τους τη γαλλική ιδέα, η οποία συνδέει την ανάπτυξη με τη μείωση του χρέους, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος, με την Ελλάδα να έχει ήδη κάνει γνωστή την επιθυμία της για καθαρή έξοδο, χωρίς πιστωτική γραμμή ασφάλειας, αν και μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο, είναι πιθανό να ζητήσουν μία αυστηρότερη επιτήρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια.

Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, κυρίως στην απόφαση εκταμίευσης μίας νέας δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρονται, επίσης, δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα του «RTBF (Belga)» με τίτλο «Η Ευρωζώνη δίνει το πράσινο φως για την καταβολή μίας νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», στη «L’ Echo», με τίτλο «Μία νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα», και στην ηλεκτρονική έκδοση της «La Libre Belgique», με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη επικυρώνει την εκταμίευση βοήθειας ύψους 6,7 δισ. ευρώ» (AFP).

Η φλαμανδόφωνη «De Tijd» βλέπει να αναβιώνει το φάντασμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους και να αναζωπυρώνεται η σχετική διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ-Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Το νέο αφεντικό του Eurogroup πρέπει να πατήσει το κουμπί για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος», το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Όπως τονίζεται, μετά το χθεσινό «πράσινο φως» που έδωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο, θα είναι αυτός που θα κληθεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της, η «De Morgen» αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του «Belga» υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα παίρνει τα τελευταία δισεκατομμύρια από το ΕΜΣ».

Τέλος, η «RTBF» προβάλει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ευθύνεται για την κάθετη πτώση του ποσοστού των καπνιστών στην Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι, παρά τα πολλά μειονεκτήματα της ελληνικής κρίσης και τα δεινά που έχει φέρει στον πληθυσμό, μία αξιοσημείωτη αρετή που τρύπωσε μεταξύ των συνεπειών είναι η δραματική μείωση του καπνίσματος. Η Ελλάδα το 2009 βρισκόταν στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των καπνιστών με ποσοστό 42%, μία τάση που αντιστράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με το αντίστοιχο ποσοστό να πέφτει στο 27,1% το 2017, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τον καθηγητή, Παναγιώτη Μπεχράκη, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας κατανάλωσης καπνού. Αυτό που γίνεται σαφές, ωστόσο, είναι ότι ο κόσμος δεν εγκαταλείπει το κάπνισμα για λόγους υγείας, αλλά για οικονομικούς λόγους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα