Ο Τραμπ παρουσίασε στη Μέρκελ το… φέσι της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ

Σε μία ξεχωριστή κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν κατά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, παρουσίασε στη γερμανίδα καγκελάριο έναν λογαριασμό κοντά στα 350 δισ. ευρώ, για τα χρήματα που φέρεται να χρωστάει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ.

Ένας γερμανός υπουργός χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ «σκανδαλώδη», σύμφωνα με τους The Times,

που επικαλούνται πηγές στη γερμανική κυβέρνηση. «Πίσω από τέτοιες απαιτήσεις κρύβεται η προσπάθεια να προκαλέσεις την άλλην πλευρά, αλλά η καγκελάριος το αντιμετώπισε ψύχραιμα και δεν πέφτει στην παγίδα τέτοιων προκλήσεων», είπε ο υπουργός.

Στις συνομιλίες αυτές, ο Τραμπ επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ, αλλά κατήγγειλε τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες αρκετών συμμάχων. «Πολλά κράτη χρωστούν ακόμη πολλά χρήματα από προηγούμενα χρόνια», είπε ο Τραμπ.

Επαίνεσε όμως τους Γερμανούς που δεσμεύτηκαν μεσοπρόθεσμα να εκπληρώσουν τον όρο που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ τους.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έμεινε εκεί, αφού φέρεται να υπολόγισε πόσο υπολείπεται η Γερμανία σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είχε διαθέσει απ’ το 2002 σε αμυντικές δαπάνες και πρόσθεσε και τόκους.

Οι Αμερικανοί δικαιολόγησαν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι ο προκάτοχος της Μέρκελ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε υποσχεθεί το 2002 υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Ο λογαριασμός των περίπου 350 δισ. ευρώ που αξιώνει ο Τραμπ υπερβαίνουν σαφώς τα ετήσια φορολογικά έσοδα του γερμανικού κράτους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα φετινά έσοδα απ’ τους φόρους θα φθάσουν τα 329 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει το 11,5%, δηλαδή κάπου 38 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα