«Υπουργό Οικονομικών της Ε.Ε.», ζητά ο Γιούνκερ παρουσιάζοντας το όραμά του

Το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρώπης παρουσιάζει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟ Γιούνκερ επιθυμεί να αφήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής το στίγμα του στην Ε.Ε. καθώς κλείνει δυο δεκαετίες στους αποφασιστικούς θεσμούς της ΈνωσηςΆλλος ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που στηρίζει τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε.

Το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ

δίνοντας έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει ή Ε.Ε. από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

“Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα“.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019, εκτιμά ότι αρκετά διήρκεσε η ανάπτυξη πολεμικής μεταξύ κρατών μελών, και ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές.

«Η Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία» και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

«Η Ε.Ε. σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέχεια.

Υπουργός Οικονομικών της Ε.Ε.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup», δήλωσε ο Γιούνκερ, συνεχίζοντας πως «η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό».

Οι επιδιώξεις Γιούνκερ για το μέλλον της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο περιβάλλον του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί να αφήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής το στίγμα του στην Ε.Ε. καθώς κλείνει ο ίδιος δυο δεκαετίες στους αποφασιστικούς θεσμούς της Ένωσης. Ενώ πολιτικοί αναλυτές στο Στρασβούργο παραλληλίζουν τις προτάσεις του με εκείνες του Ζακ Ντελόρ την δεκαετία του 90 σε ότι αφορά το λεγόμενο βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους- αναμένεται να θέσει πολλά ζητήματα και να συμπεριλάβει σημαντικές ανακοινώσεις αλλά όπως εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντα ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν αποφασίζει στο τέλος ποια ζητήματα θα θίξει και ποια όχι.

Απολογισμός από τους Ευρωβουλευτές

Από την πλευρά τους οι Ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν την πορεία προς μια ισχυρή Ε.Ε. η οποία θα πρέπει να δεσμευθεί να προστατεύσει τους πολίτες της και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μετά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of Union) από τον Ζαν-Κλοντ Γούνκερ θα τοποθετηθούν καταρχήν οι πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος. ενώ προβλέπεται και δευτερολογία για να απαντήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Τζιάννι Πιτέλλα όπως έκανε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υποστηρίξει ενέργειες «για μια ισχυρότερη Ευρώπη» και θα υπογραμμίσει ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ταμπού».

Από τα αριστερά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου θα ακουσθούν πολλά για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη για τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης αδιαφάνειας σε κρίσιμες αποφάσεις ενώ το προσφυγικό και η ανεργία θα είναι όροι που θα ακουσθούν συχνά στο ημικύκλιο του Στρασβούργου.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι εντάσεις με την Πολωνία αλλά και οι δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία πάντα έχουν θέση σε παρόμοιες συζητήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα