Νεκροί και τεράστιες καταστροφές από πέρασμα του κυκλώνα Μαρία (εικόνες – video)

Νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω του ο κυκλώνας Μαρία, το δεύτερο φαινόμενο κατηγορίας 5 που σαρώνει την Καραϊβική τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δομινίκα, και ενός ανθρώπου στη Γουαδελούπη ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ενώ απειλεί επίσης το Πουέρτο Ρίκο.

Το μάτι του κυκλώνα, ο οποίος παραμένει στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρισκόταν πριν από

λίγο περίπου 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Σεντ Κρουά, με ανέμους ταχύτητας 280 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις Παρθένες Νήσους, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Η περιοχή επλήγη πριν από λίγες ημέρες από τον κυκλώνα Ίρμα, μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό. Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά, ανάμεσά τους στη Μπαρμπούντα, στα νησιά του Αγίου Θωμά και του Αγίου Ιωάννη των Παρθένων Νήσων. Προκάλεσε επίσης τεράστιες καταστροφές στην Κούβα και στη Φλόριντα.


Έξι νεκροί στη Δομινίκα

Για τουλάχιστον έξι νεκρούς από το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Μαρία από το νησί Δομινίκα κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, ενώ το εύρος των καταστροφών παραμένει ακόμη ασαφές αφού οι επικοινωνίες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής (CDEMA) που εδρεύει στα Μπαρμπέιντος, ανακοίνωσε ότι “τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν”. Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε όσα της ανέφεραν ντόπιοι ραδιοερασιτέχνες που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέσω ασυρμάτων.

Στελέχη της CDEMA μπόρεσαν την Τρίτη να πετάξουν πάνω από το νησί, σε μια αναγνωριστική πτήση, και διαπίστωσαν ότι “το 70-80% των κτιρίων έχει καταστραφεί” ενώ ζημιές διακρίνονται επίσης “σε νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες“, όπως είπε ο διευθυντής της, ο Ρόναλντ Τζάκσον. Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε “δισεκατομμύρια δολάρια“, πρόσθεσε.

Ένα ελικόπτερο που είχε νοικιάσει η CDEMA δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Δομινίκα λόγω των ισχυρών ανέμων. Εγκαταλείφθηκε επίσης μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε ξεκινήσει από τα νησιά Τρινιτάντ και Τομπάγκο.

Αδύνατη η επικοινωνία

Οι υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού στην Αγία Λουκία δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την επαφή τους με τη Δομινίκα. “Όλες οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί (…) Από την εμπειρία μου, αυτό συμβαίνει πρώτη φορά – καμία επικοινωνία. Όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ άσχημη” τόνισε η διευθύντρια του Ερυθρού Σταυρού Τερένσια Γκαϊλάρ.

Οι περίπου 70.000 κάτοικοι της Δομινίκας “έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί” είπε ο πρωθυπουργός του νησιού, Ρούσβελτ Σκέριτ.

58 οι νεκροί από τον κυκλώνα Ίρμα στη Φλόριντα

Ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα ‘Ιρμα στη Φλόριντα αυξήθηκε από 50 σε 58 νεκρούς σήμερα, σύμφωνα με νέα καταμέτρησηπου βασίζεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές αρχές.

«Έχουμε 42 επιβεβαιωμένους θανάτους που αποδίδονται στον κυκλώνα Ιρμα», ανακοίνωσε ο Αλμπέρτο Μοσκόσο, εκπρόσωπος των σωστικών υπηρεσιών της Πολιτείας. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει ωστόσο τα οκτώ θύματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο αρχιπέλαγος των Κις, ούτε αυτά του γηροκομείου κοντά στο Μαϊάμι όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για αυτήν την τελευταία τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα.

Στο αρχιπέλαγος των Κις οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους πόρτα-πόρτα και οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει έναν επίσημο απολογισμό. Η Κομητεία Μονρό—στην οποία υπάγονται διοικητικά τα Κις—ανέφερε πάντως την περασμένη Τετάρτη στο Twitter ότι είχε καταμετρήσει ως εκείνη την ημέρα οκτώ θανάτους που αποδίδονταν στο πέρασμα του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των σωστικών υπηρεσιών της Φλόριντα, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση του μονοξειδίου του άνθρακα, ένα δράμα που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης ηλεκτρογεννητριών σε εσωτερικό χώρο, 14 υπέκυψαν στα τραύματά τους που ορισμένα οφείλονταν σε τροχαία και επτά άνθρωποι πνίγηκαν.

Περίπου 204.000 εστίες παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση την Τρίτη στη Φλόριντα, όπου περίπου 15 εκατομμύρια καταναλωτές συνολικά είχαν διακοπή του ρεύματος εξαιτίας της Ίρμας.

Εξάλλου 2.800 άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καταφύγια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα