Μίνι «θερμό» εναέριο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-30 πραγματοποίησαν επικίνδυνη, «μη επαγγελματική» αναχαίτιση ενός αμερικανικού αεροσκάφους WC-135, το οποίο πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Ανατολή Σινική Θάλασσα.

Το αεροσκάφος WC-135 είναι σχεδιασμένο για τον εντοπισμό εκπομπών ραδιενέργειας και εκτελεί πτήσεις στην περιοχή για να συλλέγει στοιχεία από πιθανές πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα κινεζικά Su-30 βρέθηκαν σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από το WC-135, με το ένα από αυτά, μάλιστα, να πετά γυρισμένο

ανάποδα ακριβώς κάτω από το αμερικανικό αεροσκάφος.

«Το θέμα τέθηκε στην Κίνα, μέσω των κατάλληλων διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Λόρι Χόντζ.

Από την πλευρά της η Κίνα σχολίασε ότι τα αεροσκάφη της ενήργησαν «με ασφάλεια».

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι «τα αεροσκάφη της ενήργησαν με ασφάλεια και επαγγελματικα» και επισήμανε πως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ για το περιστατικό «δεν συνάδει με τα γεγονότα» και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις κοντινές επιθεωρήσεις.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα