Μεγάλη επιχείρηση σε Κάλαμο και Μικροχώρι – Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία (εικόνες)

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών με συνεχείς αναζωπυρώσειςΠροσαγωγή υπόπτου στην Πάρνηθα με ύποπτα υλικά για εμπρησμόΠρος την εθνική οδό κινείται το μέτωποΕκκενώνεται χωριό στην ΗλείαΗ Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ σε πυροσβεστικά αεροπλάναΠού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία στην Ανατολική Αττική.

Το ένα κατευθύνεται προς την Εθνική Οδό και το δεύτερο βρίσκεται στο ύψος του Μικροχωρίου, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη

και οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους.

Η μάχη των πυροσβεστών είναι υπεράνθρωπη και πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί πάνω στην Εθνική στο ύψος της Μαλακάσας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από Πολυδένδρι προς Λαμία. Παράλληλα, διακόπηκε και η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στην έξοδο προς Μαρκόπουλο-Ωρωπό λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο που καίει προς την πλευρά του Καπανδριτίου έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό Μετόχι, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου – Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου, περιοχή πυκνόφυτη η οποία καίγεται για πρώτη φορά τώρα.

Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου είπε πως ένα μέρος της φωτιάς κατευθύνεται προς τη θέση Ούλμπερι, όπου απειλούνται σπίτια.

Το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις.

Εκκενώνεται το Σαλαμίδι

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου μιλώντας στο ΣΚΑΪ η φωτιά στο Σαλαμίδι καίει ανεξέλεγκτη και ήδη εκκενώνονται σπίτια.

Ηδη τρεις οικογένειες τα έχουν εγκαταλείψει και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία και με τους ενοίκους των υπόλοιπων κατοικιών ώστε να τα εκκενώσουν και αυτοί.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα «πέρασε» για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του εν λόγω οικισμού και ότι η όποια εκκένωση γίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων ή παρότρυνση τοπικών αρχόντων.

Κινδυνεύει χωριό στη Ζάκυνθο

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια. Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στο Μετόχι και Μικροχώρι έδωσαν ολονύχτια μάχη οι Πυροσβέστες

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκκενώνεται χωριό στην Ηλεία – Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στον κεντρικό νομό Ηλείας.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, ενώ πλέον η φωτιά κινείται προς το χωριό Περιστέρι.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, διατάχτηκε η εκκένωση του χωριού. Οι κάτοικοι της κοινότητας όμως, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου, θα επιχειρούν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.

Εξετάζεται 63χρονος για εμπρησμούς στην Πάρνηθα – Βοήθεια από την ΕΕ

Οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.

Παράλληλα, η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε από τις πυρκαγιές και τις δύσκολες μέρες που έρχονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Διακοπή κυκλοφορίας

Σε πολλά σημεία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων από την αστυνομία.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Υπενθυμιζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης,υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Keywords
Τυχαία Θέματα