Μεγάλες φωτιές σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα – Η Ζάκυνθος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Όλο το βράδυ έκαιγε η φωτιά στην ΚεφαλονιάΕμπρησμό καταγγέλλουν στην Κέρκυρα

Καλύτερη είναι σήμερα από το πρωί η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου είναι ανοιχτά τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα, ενώ υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης

σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρο Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση των εστιών.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Η Ζάκυνθος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο».

«Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή», επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Εντωμεταξύ, τρία νέα μέτωπα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, στις περιοχές Γαλάρο, ‘Αγιο Λέοντα και ‘Αγιο Νικόλαο Βολιμών.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.

Ακόμα, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ μια κατοικία που ήταν εγκατελειμένη από τους ιδιοκτήτες της μέσα στο δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.

Μάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στις περιοχές Δοριζάτα και Λειβαθώ.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις περιοχές για την κατάσβεση των δύο μεγάλων εστιών, ενώ σύμμαχος της φωτιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Από την πυρκαγιά στη Λειβαθώ, δεν έχουν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησα να επιχειρούν μαζί με το έργο των επίγειων δυνάμεων.

«Εμπρησμός η φωτιά στο Φρούριο»

Ο δήμαρχος Κέρκυρας υποστήριξε ότι η φωτιά στο Νέο Φρούριο είναι σαφές ότι οφείλεται σε εμπρησμό: «Αν θες να αντιμετωπίσεις κάτι, κυνηγάς την αιτία. Η αιτία είναι ο εμπρηστής. Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να κάψει το νησί. Επομένως εκεί πρέπει να στραφούμε, να περιφρουρήσουμε όλοι τη γη μας, την περιουσία μας, τον τόπο μας. Και αυτό είναι καθήκον όλων. Αυτό γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένας αλγόριθμος για να το εξηγήσουμε αυτό, είναι ηλίου φαεινότερο».

Ο κ. Νικολούζος στις δηλώσεις τους, εμφανώς φορτισμένος, συμπλήρωσε: «Η υπόθεση συνηγορεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο γενικότερο. Οι φωτιές στην Κέρκυρα ξέσπασαν σε σημεία που χρειαζόταν διάσπαση δυνάμεων. Το Νέο Φρούριο είναι σαφές ότι έχει γίνει στόχος. Η Πυροσβεστική ήταν σε άμεση ετοιμότητα καθώς βρισκόμαστε σε δείκτη επικινδυνότητας 4, και εμείς με όσες υποστηρικτικές δυνάμεις διαθέτουμε, ήταν σε διασπορά σε διάφορα σημεία. Ευτυχώς η άμεση κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να σβήσει άμεσα η φωτιά αλλά εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι κακό».

Όπως αναφέρει το corfupress.com, Το αποτέλεσμα της φλόγας ήταν, ευτυχώς, 800 περίπου μέτρα ξερών χόρτων, ωστόσο, εξετάζεται αν η φωτιά ξεκίνησε από ένα ή περισσότερα σημεία καθώς και το αίτιο, αφού εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση σε τουρίστες ή επισκέπτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα