Με τον πρόεδρο της Βουλής συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Στον κοινό αγώνα Ελλάδας – Ιταλίας προκειμένου να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις από τον πρόεδρο της

Βουλής, Νίκο Βούτση:

«Είμαστε ευτυχείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, διότι είναι ο ίδιος μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί μια μεγάλη φίλη χώρα, με την οποία για πολλά χρόνια συμβαδίζουμε και στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά της ιστορίας μας εδώ και χιλιετηρίδες.
Οι δύο χώρες εργαζόμαστε από κοινού έτσι ώστε να υπάρχει ειρήνη και να δυναμώσουν οι δυνάμεις της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη καθώς βρισκόμαστε στο μάτι μιας γενικότερης αποσταθεροποιημένης περιοχής και από τη Βόρεια Αφρική και από τη Μέση Ανατολή και βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων. Εργαζόμαστε από κοινού και με τις ίδιες αξίες έτσι ώστε να υπάρχει η αλληλεγγύη, η φιλία και η φιλοξενία για τους εκατοντάδες χιλιάδες απόκληρους που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη μέσα από τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε από κοινού για τα πολύ μεγάλα θέματα της οικονομίας, της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο η Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και της Ευρώπης, όσο και η χώρα μας υφίστανται τις άδικες και αδυσώπητες καταστάσεις με βάση τις οποίες αυτή η οικονομική κρίση παράγεται και αναπαράγεται και δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Νότο. Πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη και σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί. Αυτά είναι και τα μεγάλα διακυβεύματα μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάληξη των αντιπαραθέσεων πάνω σ΄ αυτά τα μείζονα προβλήματα είτε θα δώσουν ζωή, είτε θα οδηγήσουν σε ιστορικά ανεπίτρεπτα αδιέξοδα την ίδια την πορεία της Ε.Ε. Αυτός είναι τελικά ο αγώνας, τον οποίο πρέπει να δώσουν χέρι – χέρι οι χώρες του Νότου και όχι μόνο, για να υπερνικήσουν τις δυσκολίες τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή κύριε Πρόεδρε. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μια έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες που ενώνονται όχι μονάχα από μια εξαιρετική ανθρωπιστική, ανθρώπινη, πολιτιστική και πολιτική σχέση εδώ και χιλιετίες. Είναι δύο χώρες που καλούνται να ερμηνεύσουν και ερμηνεύουν σήμερα τις αξίες του Πολιτισμού, που η Ελλάδα και η Ευρώπη προσέφεραν στον κόσμο. Αξίες όπως η Δημοκρατία, η ανεκτικότητα, ο διάλογος με τους άλλους αποτελούν τη βάση του σύγχρονου Πολιτισμού. Αυτές τις αξίες θέλουν η Ελλάδα και η Ιταλία να συνεχίσουν να μεταφέρουν στην ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία συμμερίζονται μια κοινή αντίληψη για τη διεθνή πολιτική, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επίσης κοινή οπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη βασίστηκε στις αξίες της ειρήνης και της ανάπτυξης και διεύρυνε το διάλογο και με χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη. Στην ανάπτυξη και την απασχόληση και το μέλλον των νέων πρέπει να εστιάσει η Ε.Ε.».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση Βούτση-Ματαρέλα παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιταλίας Ιωάννης Γκιόλιας. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας κ. Vincenzo Amendola και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Efisio Luigi Marras.

Keywords
Τυχαία Θέματα