Με το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού η δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων

Δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεωνΕξωδικαστικός, 120 δόσεις και αγορά αερίου στο προσκήνιοΑισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Με το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού να κυριαρχεί στις συζητήσεις, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των επικεφαλής των θεσμών, σχετικά με το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού

μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ, μετά τη σημερινή συζήτηση.

Δείτε επίσης: Το πρώτο «ραντεβού» για την τρίτη αξιολόγηση – Στο τραπέζι τα δημοσιονομικά

Ακόμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το πρωί με τον Γιώργο Σταθάκη να συναντάται με τους δανειστές, ώστε να βρεθεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Η συνέχεια γίνεται με συζήτηση των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με βασικό αντικείμενο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δείτε επίσης: Αναμονή για τις αποφάσεις των θεσμών σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να έχει τη μορφή εταιρείας Συμμετοχών (Holding Company) και να υπαχθούν σε αυτή φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο όπως το ΕΤΕΑΝ, ο ΟΑΕΠ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Enterprise Greece και το Πράσινο Ταμείο κ.ά..

Τέλος αλλά πιο σημαντικό, κυβερνητικά στελέχη και θεσμοί θα εξετάσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Έφης Αχτσιόγλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Σταύρου Κοντονή.

Από κει και πέρα, η χθεσινή συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εκτυλίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα