Με ποιους τρόπους οι παππούδες βλάπτουν την υγεία των εγγονιών τους

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν συχνά την τάση να ταΐζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους, ενώ πολλοί καπνίζουν μπροστά τους χωρίς να τους προτρέπουν σε σωματική άσκηση, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

«Οι παππούδες θέλουν το καλύτερο για τα εγγόνια τους και όσο περισσότερο ενήμεροι είναι και έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στις ζωές των εγγονιών τους, τόσο το καλύτερο θα είναι», λέει η Λούσι Πικ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Grandparents Plus.

Αναφορικά τόσο με την διατροφή όσο και με το σωματικό βάρος, η έκθεση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά

τους έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτήρισαν αυτούς τους παππούδες και τις γιαγιάδες «υποχωρητικούς» και «πλημμελώς ενημερωμένους», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως «συναισθηματικό εργαλείο».

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει την τάση τους να ταΐζουν τα εγγόνια τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά, συχνά με την μορφή ανταμοιβής.

Οι γονείς δήλωσαν ανίκανοι να παρέμβουν καθώς βασίζονταν στους παππούδες για βοήθεια.

Η ίδια έρευνα άλλωστε διαπίστωσε ότι τα εγγόνια ασκούνταν ελάχιστα τις ώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη των παππούδων, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι παππούδες έκαναν καθιστική ζωή, τα εγγόνια ήταν πιθανό να κάνουν το ίδιο.

Το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, ακόμη και όταν τους είχε ζητηθεί να το αποφεύγουν, εμφανίστηκε ότι ήταν σημείο τριβής μεταξύ παππούδων και γονέων.

Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, η γέννηση ενός εγγονιού λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή του καπνίσματος ή την αλλαγή καθημερινών συνηθειών του παππού ή της γιαγιάς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα