Με ποια είδη καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία

Ερευνητές, με επικεφαλής έλληνες επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ για άλλα είδη τα στοιχεία είναι ανεπαρκή.

Συγκεκριμένα το επιπλέον λίπος στο σώμα σχετίζεται με τα εξής είδη καρκίνου: του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου (στους άνδρες), των χοληφόρων οδών, του παγκρέατος, του ενδομητρίου (στις γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης) και των νεφρών, του μαστού, των ωοθηκών.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (αναλογία του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), ο κίνδυνος

εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, έως 56% στην περίπτωση του καρκίνου του χοληφόρου συστήματος. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται κατά 21% για κάθε αύξηση κατά 0,1 της αναλογίας μέσης/γοφών στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία Κύργιου, κλινική λέκτορα γυναικολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου και τον Κώστα Τσιλίδη, λέκτορα επιδημιολογίας του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial και επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης (Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας) και ο Γιώργος Μαρκοζάννης (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με ποια είδη καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία,