Με χορούς και τον Σαββίδη να μιλάει στα ποντιακά, τα εγκαίνια Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ (video)

Τη συστηματική μελέτη, καταγραφή και διδασκαλία της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους (από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) ξεκινά η επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών, που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης». Στην τελετή εγκαινίων ίδρυσης της έδρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ υπό την αιγίδα

του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος σπουδών, ενώ ο κ. Σαββίδης μίλησε στην ποντιακή διάλεκτο για την καταγωγή του και για όσα τον συνδέουν με τον Πόντο. Η τελετή πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς και παραδοσιακά τραγούδια.

«Η έδρα έχει σκοπό να ερευνήσει σε βάθος, να καταγράψει συστηματικά, να αναδείξει σε όλο τον κόσμο και να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την ιστορία και τον πολιτισμό του γεωγραφικού Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ευχαριστώντας το Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», το οποίο «εμπιστεύθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ένα από τα πιο προβεβλημένα διεθνώς τμήματά του, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας».

«Το Πανεπιστήμιο, ως θεματοφύλαξ της γνώσης, αναζητά και εγγυάται την αλήθεια. Η προσέγγισή του στα πράγματα και στα γεγονότα οφείλει να είναι ακαδημαϊκή και τεκμηριωμένη», τόνισε ο πρύτανης. «Πρέπει να θεωρούμε «εθνικόν ό,τι είναι αληθινόν» (σ.σ. ρήση του Δ.Σολωμού) χωρίς να ξεχνάμε ότι τα έθνη «πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται» (σ.σ. ρήση του Θουκυδίδη).

Ο κ. Μήτκας γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και της έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ, καθώς και ότι «με τη συμπαράσταση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη σύσταση του Κέντρου Ποντιακών Μελετών».

«Για οτιδήποτε συνδέεται με τον Ποντιακό Ελληνισμό συμπεριφέρομαι με ζήλο και είμαι πολύ ευτυχής να συνδέσω το όνομά μου με την έδρα για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, δεσμευόμενος ότι «όσο ζω και θα έχω δυνατότητα, θα συμβάλλω στην ανάπτυξη αυτής της έδρας». Ο κ. Σαββίδης χαρακτήρισε το εγχείρημα «παρακαταθήκη στα παιδιά του» και επισήμανε πως «στο παρελθόν έχουν επενδυθεί πολλά, εμείς όμως θα επενδύσουμε στο μέλλον μας».

«Στη ζωή του ανθρώπου πάντα υπάρχουν στιγμιότυπα και ενδεχομένως ολόκληρες φάσεις της ζωής, όταν μπορεί και θέλει να φωνάξει δυνατά ότι είναι ευτυχής. Σήμερα είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, που θέλω να πω ότι είμαι πολύ ευτυχής. Αυτό σημαίνει ότι βιώνω εκείνη τη στιγμή, τη φάση της ζωής μου, όταν είμαι έτοιμος να πεθάνω οποιαδήποτε στιγμή για τον στόχο της ζωής μου», ανέφερε.

Στη συνέχεια, στην ποντιακή διάλεκτο, ζητώντας δύναμη και ευλογία από το Θεό, μίλησε για την «ξενιτιά που γεννάει πίκρα», μεταφέροντας λόγια που του είχε πει η μητέρα του όταν εκείνος έφυγε μακριά της 8 και 15 ετών. «Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θέλουμε να ξέρουν την ιστορία, ποιοι είμαστε, τι κατάρα έχουμε, γιατί τα δάκρυα είναι πικρά. Έχουμε ιστορία και πρέπει όλος ο κόσμος να την ξέρει», είπε.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα Ποντιακών Σπουδών

Την επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών («Ιβάν Σαββίδης») επιλέχθηκε από την σύγκλητο του ΑΠΘ να στελεχώσει ο επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος σπουδών. «Αρχικός στόχος είναι η διδασκαλία της ιστορίας του γεωγραφικού Πόντου, ενταγμένου στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους νεότερους χρόνους. Προπτυχιακά μαθήματα ως ελεύθερες επιλογές για τους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και γενικότερα όλων των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και άλλων σχολών του Αριστοτελείου, θα συμβάλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και ωρίμανση των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς, που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και της παρευξείνιας ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών», γνωστοποίησε.

Επιπλέον, «θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων στον τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, προσπάθεια που έχει ήδη άλλωστε ξεκινήσει στο τρέχον εξάμηνο. Σκοπός αυτών των μαθημάτων δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων ιστορικών που θα ασχοληθούν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές τους με ανερεύνητες πτυχές τής πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου», εξήγησε.

Παράλληλα με το διδακτικό έργο η έδρα Ποντιακών Σπουδών θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Καλείται να συντονίσει, να συστηματοποιήσει και να καθοδηγήσει την έρευνα, ιδιαίτερα στο πεδίο του Ελληνισμού του Πόντου, μέσα από τη λειτουργία ερευνητικού κέντρου ενταγμένου στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στελεχωμένο από υποτρόφους του α’ και β’ κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και από νέους διδάκτορες και ερευνητές, το εν λόγω ερευνητικό κέντρο θα συγκεντρώνει αρχειακό υλικό από αρχεία της χώρας και του εξωτερικού, αποσκοπώντας στη σταδιακή δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών, βασικής πηγής για την εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηκυριακίδης, «η αρχή έχει ήδη γίνει, καθώς έχει τεθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες σε εφαρμογή η υλοποίηση ενός μεγάλου, φιλόδοξου και απαιτητικού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Ψηφιακή αποτύπωση της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στον χώρο του γεωγραφικού Πόντου”. Πρόκειται για ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αποδελτίωση και την καταχώριση σε ειδική βάση δεδομένων, του διαθέσιμου αρχειακού και βιβλιογραφικού υλικού για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο, τον Καύκασο, την Υπερκαυκασία και τη χερσόνησο της Κριμαίας», πρόσθεσε.

Φιλοδοξία του προγράμματος – το οποίο θα εμπλουτίζεται στο διηνεκές – είναι να καλύψει επιστημονικά τη συγκεκριμένη παρευξείνια ζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία και τη δράση των εκεί ελληνικών κοινοτήτων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, σημειώνοντας πως η έδρα Ποντιακών Σπουδών «είναι πολύτιμη για όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, όπως και για το ελληνικό κράτος». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά της, πως «θα ενισχύσει και τις προσπάθειες που κάνουμε στο υπουργείο με σκοπό τη διαφύλαξη, την προστασία της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ότι «οι επόμενες γενιές, μόνο με έναν τρόπο μπορούν να συνδεθούν με τον Πόντο κι αυτός ο τρόπος είναι οι γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού». «Τα μόνα μέσα που είχαμε όταν φύγαμε από την πατρίδα για την διάδοση και διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, ήταν η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, μέσω των βιωμάτων και των αναμνήσεων της γλώσσας μας μέσω των αφηγήσεων», είπε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (ο οποίος τέλεσε αγιασμό πριν την εκδήλωση), βουλευτές και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή βίντεο: voria.gr, thestival.gr

Keywords
ΑΠΘ, video, ποντιακα, εν λόγω, υφυπουργός εσωτερικών, υφυπουργός παιδείας, σημαίνει, τραπεζες, διηνεκές, δραση, θεσσαλονικη, voria, υπουργειο εσωτερικων, τραπεζα της ανατολης, βουλευτες, voria, φιλοσοφικη, δυνατα, βιντεο, γνωση, εδρα, μητερα, προγραμμα, τραγουδια, αλωση, αλωση της πολης, αξονες, απε, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, γεγονοτα, γινει, γνωριμια, δακρυα, δυναμη, δυνατοτητα, διηνεκές, ευλογια, εγχειρημα, αιθουσα, ειπε, εκπαιδευση, εν λόγω, ερευνα, εσωτερικων, ετων, εφυγε, ζωη, ζωης, ζωνη, η τελετη, υφυπουργος, ιδρυμα, ιστορικο, λειτουργια, λογια, μακρια, μαρια, μονα, παντα, ονομα, παιδια, πεδιο, ρηση, προγραμματα, πρυτανης, σαββιδης, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, τι ειναι, τμημα, υλοποιηση, υφυπουργός παιδείας, υφυπουργός εσωτερικών, φυγαμε, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, μελετη, σημαίνει, θελω να, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα