Μακρόν: Θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο κοντά στους λαούς

«Για ορισμένους ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε»,Οι προτάσεις του για τον ευρωπαϊκό στρατό«Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό»Πρόταση για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστώνΚριτική στην «αργή» Ε.Ε

Το όραμά του για μία «νέα Ευρώπη», η οποία θα είναι πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο κοντά στους λαούς, παρουσίασε ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ο Μακρόν ανέπτυξε το σχέδιό του, στο οποίο

η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, πιο ανταποδοτικό για τους ευρωπαίους πολίτες, ο οποίος θα βασίζεται στην ανάπτυξη, την ευημερία όλων των κοινωνικών στρωμάτων, καθώς και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των λαών.

«Χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη», είναι η φράση του γάλλου προέδρου στην οποία συμπυκνώνεται το σχέδιό του.

«Για ορισμένους ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Μακρόν, αναφερόμενος σε όλους εκείνους που με πείσμα αρνούνται να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ε.Ε, προκειμένου να γίνει ξανά ελκυστική στους λαούς, αλλά και πιο λειτουργική.

Άμυνα και Ασφάλεια

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας ως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, σημειώνοντας: «Είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε, καθώς η ασφάλεια είναι ό,τι πιο σημαντικό για τους λαούς μας».

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης πως «ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη», αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος δεν θα πρέπει να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σημείο που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, προτείνοντας τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο η τρομοκρατία:

«Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των απειλών και τη θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος.

Σχετικά με τα ζητήματα άμυνας της Ε.Ε, ο Μακρόν ζήτησε μια κοινή ομάδα παρέμβασης, αναφέροντας: «Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική κουλτούρα στον τομέα της άμυνας». Ταυτόχρονα, πρότεινε οι στρατοί των χωρών της Ε.Ε να μπορούν να δέχονται εθελοντικά στρατιώτες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας πως η Γαλλία πρόκειται να κάνει το «πρώτο βήμα», ανοίγοντας τον στρατό της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οικονομία

Μιλώντας για την οικονομική διάσταση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην Ε.Ε, έκανε λόγο για τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος στοχεύει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Το νόμισμά μας είναι το πρώτο κοινό που έχουμε. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας παράλληλα να προχωρήσει η νομισματική και οικονομική Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μακρά προσπάθεια της ολοκληρωτικής Ένωσης, η οποία άλλωστε αποτέλεσε το όραμα των εμπνευστών της.

«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

Προσφυγικό και Άσυλο

Παράλληλα, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση ώστε να γίνουν κομμάτι της παραγωγής της εκάστοτε χώρας.

«Το προσφυγικό δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα αλλά μία πρόκληση για την Ευρώπη. Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που γέννησαν οι χρόνιες ανισότητες του κόσμου. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στους ανθρώπους με προβλήματα. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σχετικά με το άσυλο.

Κριτική στην «αργή» Ε.Ε

Στη συνέχεια ο Μακρόν χαρακτήρισε τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση ως «αργή», «πολύ αδύναμη», και «πολύ αναποτελεσματική»:

«Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κλιματική αλλαγή

Ο γάλλος πρόεδρος δεν παράλειψε να αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καθολική αντίδραση της Ε.Ε:

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Αναφορά σε Τραμπ

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που δημιουργεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αδιάφορη την Ευρώπη και να «εθελοτυφλεί», όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα