Λουκιανός Κηλαηδόνης: Η καριέρα, ο γάμος και το αξέχαστο πάρτυ στη Βουλιαγμένη (εικόνες – video)

Η είδηση του χαμού του Λουκιανού Κηλαηδόνη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας.

Ο μουσικοσυνθέτης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αν και έδινε γενναία μάχη τελικά δεν τα κατάφερε και έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Γιασεμή που είναι ηθοποιός και την Μαρία που ασχολείται με τη μουσική.

«Αν δεν ενοχλεί ο ένας τον άλλο, μέχρι τρια, όπως είμαστε σπίτι μας. Η άλλη μας, η κόρη, η Μαρία είναι κοινωνική λειτουργός. Αγαπάει τη μουσική και παίζει κιθάρα, όχι όμως επαγγελματικά. Κοιτάτε, αν το αντικείμενο είναι διαφορετικό, μπορούν να συνυπάρξουν. Εγώ με την Άννα γιατί να μαλώσουμε; Είχα κορίτσια όταν ήμουν στην Αρχιτεκτονική και πολύ εύκολα σκοτωνόμαστε, γιατί είχαμε το ίδιο αντικείμενο. Η βασική μου διαφορά με την Άννα είναι ότι θέλει να κάνει 25 πράγματα μαζί. Εγώ θέλω να κάνω ένα, να το τελειώσω και να αρχίσω το επόμενο. Πολλές φορές μου αναγνωρίζει πόσο δίκιο είχα όταν έκανα κάτι. Μέχρι όμως να μου το αναγνωρίσει, μου βγάζει το λάδι. Είμαστε 40 χρόνια μαζί. Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, τα διαφορετικά είναι επιπόλαια και δεν είναι ικανά να διαταράξουν τη σχέση», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο εμφανίζονταν μέχρι πρότινος.

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτεί η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο Πάρτυ στη Βουλιαγμένη, που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000). Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτυ κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

Όχι άδικα, το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. Σύντομα το μουσικό αυτό πάρτυ βρήκε μιμητές με το υπαίθριο «Τριήμερο στο Άκτιο», τριήμερη μουσική συναυλία στο χώρο παρά το αεροδρόμιο Ακτίου, δίπλα στην Πρέβεζα.

«Δεν ξέρω αν το επιχειρήσω άλλη φορά στη Βουλιαγμένη, αλλά μία παρόμοια εκδήλωση θα ήθελα να ξαναγίνει. Δε φταίω εγώ παιδιά αν υπήρξε τέτοια μαζική κινητοποίηση προς τη Βουλιαγμένη. Αυτό που σίγουρα λυπάμαι είναι που ταλαιπωρήθηκαν πολλοί φίλοι. Τώρα που διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν χώροι για τόσες χιλιάδες κόσμου, την επόμενη φορά θα μαζευτούμε στον κάμπο της Θεσσαλίας!», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Όσο για τις συμβουλές που έδινε στα νέα παιδιά είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

«Θέλω να πω στα νέα παιδιά να ψάξουν λίγο για την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια, μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει ο καθένας. Ένας μεγάλος συνθέτης και λιμπρετίστας έλεγε ότι ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να ταξιδεύει, πρέπει να παραμένει στον τόπο του και να σκάβει όσο βαθύτερα μπορεί. Μόνο έτσι ανοίγει τις πόρτες του τα σύμπαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα