Κύπρος: Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά δίπλα στο οικόπεδο 11 – Προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν 17 και 18 ΙουλίουΜια ανάσα από την περιοχή της γεώτρησηςΗ συγκεκριμένη κίνηση δεν ανησυχεί την Κυπριακή ΔημοκρατίαΣυνεχίζει να προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Κλιμακώνει την ένταση στα κυπριακά νερά η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη που θα αρχίσει από αύριο η διαδικασία για την πρώτη γεώτρηση από την κοινοπραξία των εταιριών ENI και TOTAL.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της 17ης μέχρι το πρωί της

18ης Ιουλίου μια ανάσα από την περιοχή της γεώτρησης, καθώς η έκταση που έχει δεσμευτεί με σχετική NAVTEX περιλαμβάνει τμήματα των 4,5,6,7, τα οποία συνορεύουν βορείως με το οικόπεδο 11.

Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύτηκαν είναι οι εξής:

34 31.00 N – 032 18.00 E
34 31.00 N – 030 50.00 E
33 38.00 N – 030 50.00 E
33 38.00 N – 032 18.00 E

Σύμφωνα με το SigmaLive.gr, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν ανησυχεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως λένε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια όχι υψηλής έντασης πρόκληση, καθώς η εν λόγω δέσμευση δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Εξάλλου, προσθέτουν, κάθε φορά που η Τουρκία προχωράει σε τέτοιου είδους έκδοση NAVTEX, η Κύπρος απαντά με σχετική αντι-NAVTEX.

«Οι δηλώσεις των πολιτικών οι οποίες όντως δυναμιτίζουν το κλίμα, δεν ανταποκρίνονται στις στρατιωτικές τους κινήσεις, όπως τις παρακολουθούμε εδώ και χρόνια», υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, στη θαλάσσια περιοχή δίπλα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ArmyNow.Net, το αεροπλανοφόρο μαζί με άλλα συνοδευτικά σκάφη, πλέει στην περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ ΤσαβούσγολουΣτις δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, «υπήρχε μόνο μια επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε» .

«Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». «Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Τουρκία ευθύνεται που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε:

«Εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση. Ήμασταν εδώ και 15 χρόνια πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντανά και την Ελβετία ήμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας καθαρά. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα