Κρίση πανικού: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Η κρίση πανικού εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση, αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε περιόδους μεγάλης έντασης, άγχους ή θλίψης.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα έντονη αντίδραση που έχει συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αν μάλιστα αυτές οι κρίσεις επαναλαμβάνονται τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού, η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές.

Τα συμπτώματα είναι έντονα, διαρκούν 5-10 λεπτά και συνήθως αυτός που τα βιώνει δεν καταλαβαίνει πως πρόκειται για κρίση πανικού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά είναι:

Ταχυπαλμία,

εφίδρωση, ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμού, σφίξιμο στο στήθος, εξάψεις, μούδιασμα στα χέρια, τρέμουλο, πόνος στο στομάχι, ναυτία, φόβος απώλειας ελέγχου, κόπωση, μεγάλη νευρικότητα, φόβος θανάτου, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης πανικού;

Περισσότερες πιθανότητες έχουν οι νευρικοί, αγχώδεις και με χαμηλή ικανότητα προσαρμογής άνθρωποι.Όσοι εσωτερικεύουν αυτό που τους συμβαίνει και σκέφτονται διαρκώς αρνητικά, δέχονται παθητικά ό,τι φέρνει η ζωή, ή αποφεύγουν ό,τι τους φοβίζει.Η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου.Αν κάποιος έχει μεγαλώσει με άτομα που αντιδρούν στις δυσκολίες με φοβίες και πανικό, έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.Ρόλο παίζει και η ηλικία, καθώς το πρόβλημα εμφανίζεται στην ηλικία των 18 ετών, όταν η παιδικότητα χάνεται και δεν εκφράζονται τόσο αυθόρμητα τα συναισθήματα.Επιβαρυντική είναι η καθημερινή πίεση, ο συνεχής θόρυβος αλλά και η έλλειψη χαλάρωσης που επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα