Κοντά σε συμφωνία Τερέζα Μέι και DUP

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο κατά την αναχώρησή της από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις συνομιλίες που είχε εκεί με την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ σχετικά με μια συμφωνία για τη στήριξη της κυβέρνησής της, ενώ η Φόστερ έγραψε στο Twitter πως οι συνομιλίες με την πρωθυπουργό πηγαίνουν καλά και πως ελπίζει να ολοκληρωθούν επιτυχώς σύντομα.

Discussions are

going well with the government and we hope soon to be able to bring this work to a successful conclusion.

— Arlene Foster (@DUPleader) June 13, 2017

Το BBC μετέδωσε πως δεν απομένουν θέματα που να εκκρεμούν στις συνομιλίες της πρωθυπουργού με το DUP και πως, καθ’ όσα γνωρίζει, η συμφωνία ανάμεσα στη Μέι και το βορειοϊρλανδικό κόμμα έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.

Ανησυχία εκφράζει ο Τζον Μέιτζορ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ένα προτεσταντικό ενωτικό κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

«Ανησυχώ για τη συμφωνία. Έχω αμφιβολίες γι’ αυτή», δήλωσε ο Μέιτζορ στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως η κύρια ανησυχία του είναι ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία μπορεί να βλάψει τη διαδικασία για την ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας, στην οποία, όπως σημειώνει το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση διαδραματίζει έναν αμερόληπτο ρόλο.

Οι Συντηρητικοί της Μέι έχασαν την πλειοψηφία τους στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κίνσμπεργκ δήλωσε πως η Μέι μπορεί να συνάψει τη συμφωνία με το DUP σήμερα ή αύριο.

«Εντός 36 ωρών θα υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσαν πηγές τις οποίες η Κίνσμπεργκ επικαλείται χωρίς να κατονομάζει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα