Κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μερικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), παρόλο που θεωρούνται αβλαβή από το ευρύ κοινό, πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και μην πωλούνται οπουδήποτε καθώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Μπορεί τα ΜΣΑΦ να θεωρούνται αβλαβή από το
ευρύ κοινό, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική

Από αυτούς, οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με φάρμακα ΜΣΑΦ έως 30 μέρες πριν την ανακοπή. Tα ibuprofen και diclofenac ήσαν τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου).

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με αυξημένο κατά 31% κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 50% και 31% για τα ibuprofen και diclofenac αντίστοιχα. Δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος για μερικά φάρμακα (naproxen, celecoxib, rofecocib).

«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή», δήλωσε ο Γίσλασον. «Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», πρόσθεσε.

Τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται με επιφύλαξη, αναφέρουν οι ερευνητές

«Μην παίρνετε πάνω από 1.200 μιλιγκράμ ibuprofen τη μέρα. Το naproxen είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 μιλιγκράμ ημερησίως. Το diclofenac είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται το diclofenac», δήλωσε ο Γκίσλασον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα