Καταστροφική η απόπειρα απόσυρσης του Obamacare – Αδυνατούν οι Ρεπουμπλικανοί να το αντικαταστήσουν

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, κάλεσε σήμερα τη Γερουσία να εγκρίνει κάποιου είδους νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, ώστε το κοινοβούλιο να μπορέσει να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα — το λεγόμενο Obamacare — μία ημέρα αφού η προσπάθεια του κόμματός του για να νομοθετηθεί ένα νέο σύστημα κατέρρευσε.

«Θα θέλαμε να δούμε τη Γερουσία να κάνει κάτι», ώστε να μπορούν να γίνουν τα επόμενα βήματα στη νομοθετική διαδικασία,

είπε ο Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Μολαταύτα, πρόσθεσε ο ίδιος, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίτερα φέτος ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι «επαρκές» και «ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνισε ότι το να παραμείνει «άπρακτο» το Κογκρέσο όσον αφορά την ανάκληση του Obamacare «δεν είναι επιλογή» και πρόσθεσε ότι «το Κογκρέσο πρέπει να κάνει τη δουλειά του».

Ο Πενς πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα» την απόφαση του Μιτς Μακόνελ, του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που απλά θα καταργεί το Obamacare.

Εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο αυτό, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τόνισε ότι η ανάκληση του Obamacare χωρίς να υπάρχει κάτι που θα το αντικαταστήσει θα ήταν μια «καταστροφή».

Η εξέλιξη προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και δημιουργεί σύγχυση όσον αφορά τους στόχους της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης στο νομοθετικό επίπεδο και το κατά πόσον είναι εφικτοί.

Αφού δύο ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ψήφιζαν την τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου, ο Μακόνελ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και ανακοίνωσε ότι θα προγραμματιστεί μια ψηφοφορία στην οποία θα τεθεί προς έγκριση μια πρόταση να υπάρξει μια διετής μεταβατική περίοδος και απλά να καταργηθεί το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης του 2010 χωρίς να αντικατασταθεί από τίποτε.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα