Καλώς ήλθατε στο τελειότερο νηπιαγωγείο του κόσμου (εικόνες)

Δεν βιάζονταν να γυρίσουν στο σπίτι, πραγματικά. Απολάμβαναν τη θέα από την πίσω βεράντα του νηπιαγωγείου: το εσωτερικό του Millerntor-Stadion, το στάδιο 29.546 θέσεων που φιλοξενεί την FC St. Pauli, καθώς βιαστικά γεμίζει για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου μεσούσης της εβδομάδας.

Το να μένεις μετά το μάθημα ποτέ δεν ήταν τόσο διασκεδαστικό.

Από το 2010, το Ίδρυμα Pestalozzi λειτουργεί από το εσωτερικό του γηπέδου – κυριολεκτικά μέσα, όχι δίπλα ή απέναντι από το δρόμο – προσφέροντας οικογενειακές παροχές που είναι πιθανότατα μοναδικές στον κόσμο της εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια παιδική

ηλικία.

Το νηπιαγωγείο δανείζεται τον χώρο του σταδίου, τις σήραγγες και την ταράτσα για ομαδικές δραστηριότητες. Οι παίκτες από την ομάδα έρχονται για να διαβάσουν στα παιδιά. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν την κύρια κερκίδα του γηπέδου ως ένα είδος τεράστιου χώρου διαλείμματος.

Και τις μέρες των αγώνων, οι γονείς φωνάζουν για να κρατήσουν ένα σημείο για να παρακολουθήσουν από το εξαιρετικής θεάς βεράντα του νηπιαγωγείου, μέσα σε απόσταση αναπνοής από την θορυβώδη νότια κερκίδα.

«Κάναμε αίτηση σε τρία νηπιαγωγεία», δήλωσε η Katja Frank, 42χρονη καθηγήτρια τέχνης που έχει δύο παιδιά στο Pestalozzi». Οι δύο γιατί ήταν πολύ κοντά από εκεί που μένουμε και εδώ για τους ποιο τέλειους λόγους»

Το νηπιαγωγείο στη Γερμανία είναι πιο κοντά στην έννοια της προσχολικής ηλικίας στην Αμερική, που υπάρχει εκτός του επίσημου σχολικού συστήματος, καθώς εξυπηρετεί παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Η γερμανική λέξη Kindertagesstätte, που συχνά χρησιμοποιείται η συντόμευση Kita, σημαίνει ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Δεδομένου ότι η Pestalozzi δέχεται παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 6 ετών, οι άνθρωποι που αναφέρονται σε αυτήν χρησιμοποιούν τα λόγια νηπιαγωγείο και Kita εναλλακτικά.

Την Τρίτη το απόγευμα, οι παίκτες στο γήπεδο προετοιμάζοταν για έναν κρίσιμο αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Sandhausen. Στο εσωτερικό, σε έναν διάδρομο που εμφανίζει ζωγραφισμένα με το δάχτυλο χαρτάκια με τα αρχικά του κλαμπ, F.C.S.P., ένα μικρό παιδί όρμησε αποφασιστικά με ένα μαύρο φορμάκι που φέρει την νεκροκεφαλή το λογότυπο της ομάδας. Σε κοντινή απόσταση, ένας δάσκαλος στήριξε ένα μωρό στον ώμο της, κουνώντας το για να κοιμηθεί.

Το ντριμπλάρισμα εδώ, έχει δύο σημασίες.

Το νηπιαγωγείο διαμορφώθηκε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η F.C. St.Pauli ανακαίνισε το γήπεδο της. Υπήρχε χώρος για ένα κτίριο στη νοτιοδυτική γωνία, ανάμεσα στις δύο μεγάλες κερκίδες. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο παιδικής μέριμνας είχε νόημα, ίσως, μόνο στον περίφημο και ασυνήθιστο κόσμο του κοινωνικά συνειδητού συλλόγου και της γειτονιάς του.

«Η κοινωνική ευθύνη του συλλόγου για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του St. Pauli είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα για τη λέσχη, μέρος του κύριου DNA μας», δήλωσε ο Christoph Pieper, Ο κύριος εκπρόσωπος του συλλόγου, των οποίων τα δύο παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα νηπιαγωγείων. (Τρεις άλλοι υπάλληλοι της ομάδας έχουν και αυτοί παιδιά εγγεγραμμένα).

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη Bundesliga, η FC. St. Pauli έχει κατασταλάξει στη δεύτερη κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρά τα μέτρια επιτεύγματά της στο γήπεδο, έχει γίνει διάσημη και αρκετά δημοφιλής εκτός του Αμβούργου. Η βάση των φιλάθλων της είναι γνωστή για την αριστερή πολιτική της και τις εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Πάνω στις κερκίδες – ορατά από τα παράθυρα του νηπιαγωγείου – τεράστιες πινακίδες διαβάζονται στα γερμανικά, «Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο για φασίστες» και «Κανείς δεν είναι παράνομος».

Το St. Pauli, η γειτονιά, είναι μια περιοχή εργατικής τάξης – γνωστή για τους μουσικούς συλλόγους και την περιοχή με τα κόκκινα φώτα – που έχει εξευγενιστεί τα τελευταία χρόνια. Η νεκροκεφαλή το λογότυπο της ομάδας και τα καφέ λευκά χρώματα είναι εμφανή τριγύρω στην συνοικία , όπου πολλοί άνθρωποι εξισώνουν την ομάδα ως σε έναν τρόπο ζωής.

Η ιδέα ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας στο γήπεδο της αγαπημένης τοπικής ομάδας, τότε, σαγήνευσε πολλούς ντόπιους γονείς.

Δεδομένου ότι τα παιδιά – υπάρχουν μέχρι 130 ανά πάσα στιγμή, με ένα προσωπικό περίπου 20 – πήγαν για τις δραστηριότητές τους μέσα, πωλητές έξω από την είσοδο του νηπιαγωγείου ψήνουν λουκάνικα και πωλούν κρύα μπύρα. Ο ήλιος λάμπει και οι οπαδοί άρχισαν να μπαίνουν στο γήπεδο για να στήσουν πανό και να διεκδικήσουν τις θέσεις τους στις κερκίδες.

Αφού τα παιδιά έφαγαν το μεσημεριανό γεύμα τους (το στιφάδο με ρύζι, το περισσότερο από το οποίο φαινόταν να κατέληξε στο πάτωμα) και κατέφυγαν σε δωμάτια για ύπνο μακριά από την αναταραχή που υπήρχε έξω από το κτίριο, αρκετοί δάσκαλοι βγήκαν έξω στο μέσο των κερκίδων για ένα τσιγάρο.

«Αγαπώ το σύλλογο, μου αρέσει το ποδόσφαιρο και μπορώ να δουλέψω εδώ κάθε μέρα, οπότε είναι τέλειο «, δήλωσε η 32χρονη Anne Schick, καθηγήτρια και για ένα φεγγάρι τερματοφύλακας σε μια από τις γυναικείες ομάδες της St. Pauli.

Ο Schick, του οποίου η σύζυγος εργάζεται επίσης στο Pestalozzi, ήταν οπαδός της St. Pauli για 18 χρόνια. Είπε, με κάποια δυσφορία, ότι ήταν ωραίο αν κάποιο από τα παιδιά ή οι γονείς τους υποστήριζαν τον Hamburger S.V. – ο άλλος, μεγαλύτερος σύλλογος στην πόλη – αλλά προσποιούνταν ότι κορόιδευε καθώς έλεγε το όνομά της. Εν πάση περιπτώσει, αστειεύτηκε, αυτή και οι συνάδελφοί της έκαναν το ρόλο τους στο να επηρεάσουν ελαφρώς τα παιδιά.

Σε αυτές τις αίθουσες διδασκαλίας, τα τραγούδια του ποδοσφαίρου μπερδεύονται μεταξύ των παιδικών φορών. Οι δάσκαλοι, για παράδειγμα, ανανέωσαν με λεπτό τρόπο ένα από τα δημοφιλή τραγούδια του συλλόγου για τα παιδιά να τραγουδούν μαζί.

Πηγή: https://fcstpauliathensclub.wordpress.com

Keywords
Τυχαία Θέματα