Κάλεσμα του ΥΠΕΣ σε ΚΕΔΕ για επιστροφή στον διάλογο για τον Καλλικράτη

«H ΚΕΔΕ επιλέγει να σχολιάζει δημοσιεύματα, αντί να συμμετέχει στο συντεταγμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη συγκυρία δεν ωφελούν τα μεγάλα λόγια, αλλά η έμπρακτη συμβολή όλων στην προσπάθεια που γίνεται για επιβεβλημένες αλλαγές», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε σχόλια της ΚΕΔΕ σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Με τίτλο «Ευπρόσδεκτη στο διάλογο

η ΚΕΔΕ», το υπουργείο σημειώνει στην απάντησή του ότι «αυτήν την προσπάθεια δεν την βοηθούν ανακοινώσεις οι οποίες, ενδεχομένως, υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες με βάση τα πολιτικά πιστεύω των συντακτών τους. Ας αφήσει λοιπόν, η ΚΕΔΕ, τη σημαία της αδιαλλαξίας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού στην άκρη. Χαρακτηρισμοί και εντάσεις που ταιριάζουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είναι άχρηστες σε επίπεδο θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης».

«Η ΚΕΔΕ», προσθέτει το υπουργείο, «είναι ευπρόσδεκτη στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι εθελοντικά αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματός της να διατυπώνει τις θέσεις της.
Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σκοπός είναι, ύστερα και από την τελική διαβούλευση με τους φορείς επί της πρότασης του υπουργείου, να υπάρξει νομοθετικό αποτέλεσμα στα μέσα του τρέχοντος έτους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο απαντά στην ΚΕΔΕ, η οποία με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η σχετική επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προτείνει σειρά αλλαγών με βασικότερες την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την επαναφορά της τετραετούς θητείας, την αναβάθμιση των τοπικών συνελεύσεων και την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νόμιμους αλλοδαπούς.

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ

«Η αλλαγή του «Καλλικράτη» δεν είναι κομματική υπόθεση», τονίζει η ΚΕΔΕ και δηλώνει ότι το σύνολο των αιρετών των Δήμων είναι έτοιμοι να σχηματίσουν «ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο» για να ανατρέψουν «τα σχέδια όσων επιχειρήσουν την απαξίωση του θεσμού «και την μετατροπή της Αυτοδιοίκηση σε «κομματικό λάφυρο», ενώ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων», όπως υποστηρίζει ανακοίνωσή της.

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι αν και συμμετείχε από την αρχή στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη», καταθέτοντας «τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις» αποχώρησε προ ημερών διότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν παρουσίασε ποτέ τις δικές της θέσεις. Πέραν της εμμονής της να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων. Καθώς και της πρόθεσης της να διορίσει εκτελεστικούς Γραμματείς στους Δήμους, υπό τη μορφή Επιτρόπων, για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες των Δημάρχων» Η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρεί αναγκαία τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μέσα από την αλλαγή του «Καλλικράτη», που θα έχει ως στόχο όμως τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Επίσης επαναλαμβάνει τη θέση της, ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου όταν η κυβέρνηση καταθέσει τις προτάσεις της, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης και συνεργασίας. Διαφορετικά την προειδοποιεί ότι «αν επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, να γνωρίζει καλά πως «σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες». Καθιστά δε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει «ούτε να διαλυθούν οι Δήμοι μας για να εφαρμοσθούν μοντέλα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο, επειδή κάποιοι αποφασίζουν με βάση τις ιδεολογικές τους εμμονές. Ούτε θα επιτρέψουμε η αλλαγή του Καλλικράτη να περιοριστεί απλά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς να έχουν προηγουμένως λυθεί τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα