Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών στα Δωδεκάνησα – Δύο νεκροί στην Κω (εικόνες – video)

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμόΥπάρχουν αναφορές για πολλούς τραυματίες στην Κω αλλά και στα τουρκικά παράλιαΠολλές οι υλικές ζημιέςΣύμφωνα με το earthquake.usgs.gov ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 ΡιχτερΤι δηλώνει ο ΛέκκαςΕσπευσμένα μεταβαίνει στην Κω ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός

Τουλάχιστον

δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν – ανεπιβεβαίωτες – πληροφορίες για περισσότερους νεκρούς.

Ανάμεσα στις πολλές ζημιές έπεσε και ο ιστορικός μηναρές της Κω. Όλος ο κρατικός μηχανισμός του νησιού είναι σε επιφυλακή ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των γιατρών.

Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαριές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Στο νησί μεταβαίνει επίσης εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Εκτός από τους δυο νεκρούς από την κατάρρευση στέγης σε μπάρ υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.

Σοβαρες ζημιες σε Κω #earthquake επαισε ο μηναρες pic.twitter.com/AeV6kBRlDp

— kostas_a_Dot (@kostasktk) 20 Ιουλίου 2017

#Earthquake #Bodrum #Kos adasında Defterdar Camiinin minaresi yıkılmış. pic.twitter.com/4P8UeE6laK

— CK (@cngzkync) 20 Ιουλίου 2017

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 το πρωί σήμερα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο και στη Κω.

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα με το earthquake.usgs.gov ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 Ριχτερ.

#Earthquake panic in the steets for a #tsunami #kos @nos pic.twitter.com/UB8Fqe160y

— Menno Klok (@klokje88) 20 Ιουλίου 2017

Έχει καταγραφεί ένα μικρό τσουνάμι στις παραλίες της Κω, σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 20 εκατοστών. Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ και ακολούθως άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.

Σοβαρές ζημιές, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

#Earthquake #Kos Adasında bir sokak ve yıkıntılar pic.twitter.com/84uSOC8LmP

— CK (@cngzkync) 21 Ιουλίου 2017

Here is the sea level measurement in #Bodrum #Turkey. The tsunami is clearly visible with approximatly 25 cm amplitude pic.twitter.com/tGtlLv5Yln

— EMSC (@LastQuake) 20 Ιουλίου 2017

#Image: The island of #Kos is part flooded.@Berilekinciiii pic.twitter.com/ofzFkULL1g

Global News (@GlobalZarfati) 20 Ιουλίου 2017

Έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτίρια στο νησί της Κω. Ο σεισμός, προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι.

Μικρή κατολίσθηση σημειώθηκε στη Ρόδο. Η κατολίσθηση σημειώθηκε στην Εθνική οδό Τσαΐρι Αεροδρομίου. Συνεργεία βρέθηκαν άμεσα στο σημείο και έχουν καθαρίσει ήδη το οδόστρωμα και με τη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ η τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία, σύμφωνα με το rodosreport.gr

Ιδιαιτέρως αισθητός έγινε ο σεισμός και στην Τουρκία ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Η τουρκική τηλεόραση NTV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στις 1:52 π.μ.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τα τουρκικά μμε επικαλέστηκαν αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρησης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

Η στιγμή του σεισμού όπως καταγράφηκε στα τουρκικά παράλια:

في أولى لحظات #عيد_ميلادها تستقبل #زلزال #بودروم جنوب غربي #تركيا
Hard luck #Turkey #Muğla #earthquake pic.twitter.com/Oneu3SJcxY

Osama El shafiey (@osamamelshafiey) 21 Ιουλίου 2017

Moment of 6.3-strong earthquake in Turkey’s west coast caught on camerahttps://t.co/WP0b8UwVPt pic.twitter.com/VK9o1NItd0

— DAILY SABAH (@DailySabah) 20 Ιουλίου 2017

Retweeted Sierra Maestra (@SierraMaestraaa):#bodrum #Deprem pic.twitter.com/688ueNjT9F https://t.co/wKKJN6ZGf0

— Christine Cooreman (@chriscooreman) 20 Ιουλίου 2017

#BREAKING #tsunami causes damage in beach front #hotels in #Marmaris #Turkey after 6.7 #earthquake. #travel pic.twitter.com/CDkQAcID9a

AOC (@AOC_Security) 21 Ιουλίου 2017

Second image from tsunami this time 90km from the epicentre of M6.7 #earthquake pic.twitter.com/kHGCS2OzML

— EMSC (@LastQuake) 20 Ιουλίου 2017

Büyük geçmiş olsun.#deprem #Muğla #Bodrum #Ege #6.3 pic.twitter.com/cvCCwh4PLJ

— Aras Sarper (@ArasSarper) 20 Ιουλίου 2017

More images from #bodrum #earthquake.@FarkliBirBakis_ pic.twitter.com/0meG8h7JFu

Global News (@GlobalZarfati) 20 Ιουλίου 2017

People are escaping in #Bodrum for fear that the sea will rise after the #earthquake.@HanimeliKokusu1 pic.twitter.com/LjGbCaXJln

Global News (@GlobalZarfati) 20 Ιουλίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα