Η Πάρος φωνάζει «Όχι στις ανεμογεννήτριες» (εικόνες – video)

Σύσσωμος ο παριανός κόσμος εξέφρασε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση δύο βιομηχανικών αιολικών πάρκων στο νησίΟ αριθμός των ανεμογεννητριών, ύψους πάνω από 100 μέτρα η κάθε μία, ενδέχεται να φτάσουν τις 105Μάρκος Κωβαίος: Θέλουν να γίνουμε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειαςΛάκης Λαζόπουλος: Στέκομαι δίπλα στους πολίτες της Πάρου και στα δίκαια αιτήματά τους

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, στην Παροικία της Πάρου, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας.

Σύσσωμος ο παριανός

κόσμος εκδήλωσε, με πλακάτ και συνθήματα, την αντίθεσή του στην επικείμενη εγκατάσταση δύο βιομηχανικών αιολικών πάρκων, τα οποία θα εκτείνονται σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το νησί.

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αρχών και συλλόγων εξέδωσαν, με αφορμή τη διαμαρτυρία, σχετικές ανακοινώσεις, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, στο φυσικό – πολιτισμικό περιβάλλον και στην τουριστική – οικονομική ανάπτυξη της Πάρου.

Δύο αιολικά πάρκα σε οχτώ διαφορετικές τοποθεσίες

Στο νησί της Πάρου, μετά από έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (18 Δεκέμβριου 2014) και σχετικών νόμων του 2008, πρόκειται να εγκατασταθούν δύο βιομηχανικά αιολικά πάρκα τα οποία θα εκτείνονται σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το νησί.

Αυτά θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 22 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων και ισχύος 2,3 ΜW έκαστη, ενώ με στοιχεία της ΡΑΕ (πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων) ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 105. Υπό αξιολόγηση βρίσκεται και τρίτο πάρκο.

Τα προβλήματα που θα προκαλέσουν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα

* Το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι τεράστιο σε σχέση με τα υψόμετρα των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθούν, όπου σε κάποιες θέσεις είναι πολύ χαμηλά (της τάξης 160-250μ.).

* Είναι ορατές από σχεδόν όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο, από οικισμούς και πολλές πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

* Δεν τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις από όρια οικισμών, από μεμονωμένες κατοικίες και από τουριστικές εγκαταστάσεις.

* Δεν τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις από σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. Μονή Αγίου Ανδρέα, κ.λπ.).

* Βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών (π.χ. καταφύγιο άγριας ζωής) και πλησίον της περιοχής Natura (πεταλούδες).

* Προκειμένου να γίνει η εγκατάστασή τους θα διανοιχθούν τεράστιοι δρόμοι με αποτέλεσμα την καταστροφή μονοπατιών, αναβαθμίδων κλπ, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού.

* Η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου από την κατασκευή των συνοδών έργων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα τσιμεντωθούν πολύ μεγάλες εκτάσεις μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της τροφοδοσίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εντείνοντας το πρόβλημα λειψυδρίας του νησιού.

* Λόγω του ακουστικού θορύβου αλλά και των υποήχων των ανεμογεννητριών οι κάτοικοι σε κοντινές, από αυτές, αποστάσεις ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

* Δεν υπάρχει όφελος στο νησί και δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας ενώ συγχρόνως πλήττεται η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων που είναι ο τουρισμός.

* Δεν προσφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και δεν οδηγούν στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων καθώς για να διοχετευθεί το ρεύμα που παράγουν στο δίκτυο πρέπει να υποστηρίζεται από μονάδες συμβατικών καυσίμων αντίστοιχης ισχύος.

* Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 25 έτη και δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για την απομάκρυνσή τους μετά την παύση λειτουργίας τους. Σε πολλές περιοχές έχουν παραμείνει δεκάδες χρόνια μετά παρατημένες στις θέσεις τους.

Μάρκος Κωβαίος: Θέλουν να γίνουμε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Το altsantiri.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, ο οποίος χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών.

«Όταν οι νόμοι απαγορεύουν να χτίσεις ένα σπίτι πάνω από 7,5μ ύψος στα σημεία που πρόκειται να εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα, πώς μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους πάνω από 100μ.; Αυτές οι ανεμογεννήτριες έχουν 25 χρόνια μέσο όρο «ζωής». Μετά τι θα γίνουν αυτά τα σκουριασμένα κουφάρια; Πρόκειται, αποδεδειγμένα για έναν αναχρονιστικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας. Υπάρχουν κι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με περισσότερα οφέλη. Υπάρχει η γεωθερμική ενέργεια, υπάρχει η ενέργεια από τη θάλασσα, τον ήλιο και άλλες», είπε αρχικά ο Δήμαρχος Πάρου και συνέχισε:

«Κάποιοι θέλουν να γίνουμε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει το περιβάλλον και την τουριστική μας εικόνα».

Συντονισμένη κινητοποίηση των Δήμων ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης

Με επικεφαλής τον κ. Κωβαίο, οι δήμοι Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου επιδιώκουν να συσπειρώσουν ολόκληρο το Αιγαίο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται ενόψει της επικείμενης εκδίκασης της Αίτησης Ακύρωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των τεσσάρων Δήμων (Άνδρου, Νάξου, Τήνου, Πάρου) κατά της με αρ. πρωτ., οικ. 177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 (ΑΔΑ: ΒΔΛ20-ΝΦΔ) «Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» για το ενιαίο επενδυτικό έργο αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων.

Η φωνή των πολιτών

Το τοπικό ειδησεογραφικό site, psts.gr, σε ρεπορτάζ που έκανε στο χώρο της συγκέντρωσης, συνομίλησε με πολίτες της Πάρου, δίνοντας έτσι «φωνή» στον απλό κόσμο του νησιού.

Λάκης Λαζόπουλος: Στέκομαι δίπλα στους πολίτες της Πάρου και στα δίκαια αιτήματά τους

«Η πιθανή εγκατάσταση αυτών των αιολικών πάρκων στο νησί θα είναι ένα δεύτερο «Σάμινα». Ένα ναυάγιο σε στεριά», τόνισε ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Πάρο και συνέχισε: «Το νησί θα χάσει την ομορφιά του. Θα γίνει το νησί των ανεμογεννητριών. Θα απολέσει τον χαρακτήρα του. Θα συντριβεί η ιστορία του, θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του νησιού με αυτό το τερατουργηματικό σχεδιασμό.

Βρίσκομαι τακτικά στο νησί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στέκομαι δίπλα σε όλους τους πολίτες της Πάρου και ενώνω τη φωνή μου στα δίκαια αιτήματά τους.

Να πάρουν τα πάρκα τους και να πάνε να παίξουν αλλού. Οι κάτοικοι, αλλά και όλοι εμείς που η Πάρος έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μας, δεν θα επιστρέψουμε την καταστροφή του νησιού.

Δεν θα επιτρέψουμε ένα νέο ναυάγιο, του οποίου οι πληγές δεν πρόκειται να επουλωθούν ποτέ. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων».

Δείτε φωτογραφίες από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας από το parosin.gr:

Με πληροφορίες από parosin.gr και parianostypos.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα