Η κυβέρνηση Τραμπ δεν πήγε στις ακροάσεις της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ACLU, χαρακτήρισε την απουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας «μια επίδειξη αγένειας έναντι της διεθνούς κοινότητας δίχως προηγούμενο»Δεν θα ήταν πρέπον οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε αυτές τις ακροάσεις καθώς συνεχίζεται η αντιδικία στα αμερικανικά δικαστήρια, λέει ο Τόνερ Πέραν αυτού του διατάγματος, επρόκειτο να συζητηθούν οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ που επηρεάζουν τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με το Μεξικό

Αξιωματούχοι

της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέφυγαν να παραστούν σε ακροάσεις της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες δικαστικές μάχες για τα εκτελεστικά διατάγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ακροάσεις της Επιτροπής είχαν προγραμματιστεί ώστε να τεθούν ερωτήματα στους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις επιπτώσεις των διαταγμάτων του Τραμπ, η ισχύς των οποίων ανεστάλη από τα δικαστήρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που συμμετέχει σ’ αυτές.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βραχίονας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αναδείξει ζητήματα όπως τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες ή οι εξαφανίσεις στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Αμερική επανειλημμένα τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ο Τζαμίλ Ντακουάρ, επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ACLU, χαρακτήρισε την απουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας «μια επίδειξη αγένειας έναντι της διεθνούς κοινότητας δίχως προηγούμενο».

«Το να αρνείσαι να συζητήσεις με την επιτροπή είναι μια απομονωτική πολιτική που αντανακλά συμπεριφορές αυταρχικών καθεστώτων και το μόνο που θα επιτύχει είναι να τα ενισχύσει», συνέχισε ο Ντακουάρ.

«Αυτή είναι άλλη μια ανησυχητική ένδειξη για το ότι η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο εξαπολύει επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επίσης προσπαθεί να υπονομεύσει διεθνείς οργανισμούς καθήκον των οποίων είναι να λογοδοτούν οι κυβερνήσεις που διαπράττουν καταχρήσεις».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ τρέφουν «τεράστιο σεβασμό» για τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η κυβέρνηση την ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να στείλει κάποιον να την εκπροσωπήσει στις σημερινές ακροάσεις στην Ουάσινγκτον.

«Δεν θα ήταν πρέπον οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε αυτές τις ακροάσεις καθώς συνεχίζεται η αντιδικία στα αμερικανικά δικαστήρια για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Thomson Reuters Foundation.

Ο Τραμπ υπέγραψε ένα αναθεωρημένο διάταγμα την 6η Μαρτίου, απαγορεύοντας εκ νέου προσωρινά στους πρόσφυγες και στους ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες την είσοδο στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όμως η ισχύς του διατάγματος ανεστάλη και σε αυτή την περίπτωση από δύο ομοσπονδιακούς δικαστές, σε άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε έφεση.

Το διάταγμα όριζε πως απαγορεύεται στους πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης η είσοδος στις ΗΠΑ για 90 ημέρες και σε όλους τους πρόσφυγες για 120 ημέρες. Το πρώτο διάταγμα, που υπέγραψε Τραμπ τον Ιανουάριο, και επίσης συμπεριλάμβανε τους πολίτες του Ιράκ, προκάλεσε χάος σε αμερικανικά διεθνή αεροδρόμια και ογκώδεις κινητοποιήσεις σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Πέραν αυτού του διατάγματος, επρόκειτο να συζητηθούν οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ που επηρεάζουν τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με την ACLU.

Keywords
Τυχαία Θέματα