Γιατί για κάποιους είναι δύσκολο να «φύγουν» από μια τοξική σχέση;

Όταν ακούμε πως κάποιος βρίσκεται σε μια σχέση στην οποία βιώνει συναισθηματική και ψυχολογική βία, αναρωτιόμαστε συνήθως γιατί δεν χωρίζει. Όμως για ορισμένα από τα θύματα, η ερώτηση «γιατί δεν φεύγεις;» είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί.

Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Shannon Thomas, όπως αναφέρει η Independent, η ψυχολογική βία είναι ύπουλη και υφίσταται σταδιακά μοιάζοντας με δηλητήριο που εισέρχεται αργά αργά στις φλέβες του θύματος.

Μπορεί να ξεκινήσει με ένα προσβλητικό σχόλιο, όμως αυτό γρήγορα θα αντικατασταθεί από μια «επίθεση» τρυφερότητας, ενώ σιγά – σιγά καθώς «οι μάσκες πέφτουν» το θύμα θεωρεί πως εκείνο ευθύνεται για την απότομη ή επιθετική συμπεριφορά του/της συντρόφου του.

Πολλά από τα θύματα παραμένουν σε τέτοιου είδους σχέσεις εν μέρει γιατί προσπαθούν να κερδίσουν την τρυφερότητα του τοξικού συντρόφου, αλλά και γιατί δένονται μαζί του με έναν τρόπο τον οποίο η Thomas αποκαλεί «τραυματικό δέσιμο».

Παρόλο το στρες που προκαλεί μια τέτοια κατάσταση στο θύμα, εκείνο δεν χωρίζει γιατί συχνά δεν κατανοεί ξεκάθαρα ποιο είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς, κάποια άτομα παρόλο που έχουν προσπαθήσει να φύγουν από μια τέτοια σχέση, επιστρέφουν ξανά, προσπαθώντας να κερδίσουν την τρυφερότητα του ανθρώπου που αγαπούν.

Μια τοξική σχέση με έναν νάρκισσο συνήθως ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο: εξιδανίκευση, υποτίμηση, απόρριψη. Μάλιστα κάποια στιγμή το θύμα αισθάνεται τόσο «διαλυμένο», ώστε ο θύτης δεν έχει πια κανένα «όφελος» από τη σχέση κι έτσι επιλέγει να προχωρήσει στον επόμενο «στόχο».

Σε αυτή τη φάση, το θύμα – ή ο επιζών όπως τον χαρακτηρίζει η Thomas – αντιλαμβάνεται ότι έχει κακοποιηθεί και μάλιστα συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν δικό του λάθος.

Αυτά είναι τα σημάδια ότι βρίσκεστε σε έναν «τραυματικό δεσμό»

Ο/η σύντροφος σας υπόσχεται πράγματα, αλλά κάνει ακριβώς τα αντίθεταΤο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον σας ενοχλείται από όσα λέγονται ή γίνονται στη σχέση σας, αλλά εσείς τα υποβαθμίζετεΑισθάνεστε εγκλωβισμένοι στη σχέση, καθώς δεν βλέπετε διέξοδοΤσακώνεστε διαρκώς για τα ίδια πράγματα, χωρίς ποτέ να βρίσκετε λύση«Τιμωρήστε» από τον σύντροφό σας όποτε κάνετε κάτι που εκείνος θεωρεί ότι είναι «λάθος»Αισθάνεστε ανίκανοι να τελειώσετε αυτή τη σχέση ακόμα και αν δεν εμπιστεύεστε ή δεν σας αρέσει το άτομο με το οποίο είστε μαζί.Όταν αποφασίζετε τελικά να χωρίσετε, βασανίζεστε τόσο από την επιθυμία να επιστρέψετε που νιώθετε ότι αυτό σας καταστρέφει.
Keywords
Τυχαία Θέματα