Γιάνης Βαρουφάκης: Οι πιστωτές κατατρέχουν τον φτωχό κόσμο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε σήμερα στο BBC Radio, ότι η καθημερινότητα στην χώρα είναι μη βιώσιμη κι ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές κατατρέχουν τον φτωχό κόσμο αντί να κυνηγήσουν τους «διαφθαρμένους ολιγάρχες».

Ο 55χρονος οικονομολόγος είπε επίσης πως η χώρα βρίσκεται σε ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που καθιστά την καθημερινή ζωή «μη βιώσιμη» στην Ελλάδα.

«Ο

Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφωνεί ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, όσο μεταρρυθμιστική κι αν είναι, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους», είπε. Νωρίτερα σήμερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Μια χώρα που χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση έχει καταστεί μη-μεταρρυθμίσιμη εξαιτίας των μακροοικονομικών πολιτικών», είπε ο Βαρουφάκης.

Επίσης είπε πως «αντί να επιτίθενται στις τρανταχτές περιπτώσεις διαφθοράς, επί έξι χρόνια τώρα, οι πιστωτές κυνηγούν τους φτωχούς, τους μικροεπιχειρηματίες, τους συνταξιούχους αντί των ολιγαρχών».

Η Ελλάδα έλαβε το 2010 ένα τεράστιο δάνειο το οποίο ο Βαρουφάκης είπε πως δεν σχεδιάστηκε για να σώσει την χρεοκοπημένη οικονομία της χώρας αλλά «για να μεταφερθούν με κυνικό τρόπο οι τεράστιες απώλειες από τα βιβλία των γαλλο-γερμανικών τραπεζών στους ώμους των ασθενέστερων φορολογουμένων της Ευρώπης».

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται σε «εκρηκτικό» μονοπάτι, παρά τα πολλά χρόνια οικονομικής μεταρρύθμισης.

Το ΔΝΤ επιμένει στην επιπρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα πριν λάβει μέρος στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η Γερμανία, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της σε τέτοιες κινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα