Γεννηματά για ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία και εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά σε εκτενή παρέμβασή της, μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης: Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό

– Επεισόδια στη Ναυαρίνου (εικόνες – video)

Όπως είπε, απουσιάζει πλήρως η υπευθυνότητα ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε με έμφαση τη θέση του Κινήματος Αλλαγής: «Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Δείτε επίσης: Πώς σχολίασε ο Σαμαράς το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής σέβεται «τις γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού» και συμμερίζεται «την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Η κ. Γεννηματά αποδοκίμασε τις «έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν», και επισήμανε πως «η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα-σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα “Μακεδονία”. Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ακόμη, ότι «η παράταξή μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο παρελθόν για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς – των Σκοπίων – απέτρεψε τη λύση», σημειώνοντας ότι το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα και το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε λύση με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού – όλες όμως οι προσπάθειες ναυάγησαν λόγω της εθνικιστικής αδιαλλαξίας των Σκοπίων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα