Φορτηγό έπεσε σε πεζούς στη Στοκχόλμη: Τρεις νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα (video)

Το περιστατικό θυμίζει τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νίκαια, Βερολίνο και ΛονδίνοΗ σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει την τρελή πορεία του φορτηγού σαν τρομοκρατική ενέργειαΜέχρι στιγμής η αστυνομία επιβεβαιώνει τρεις νεκρούςΈχουν ακυρωθεί όλα τα δρομολόγια του μετρόΗ αστυνομία εκκενώνει την περιοχή

Ένα φορτηγό παρέσυρε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε εμπορικό κέντρο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ, σε μια τρομοκρατική επίθεση όπως την χαρακτήρισε ο Σουηδός

πρωθυπουργός.

Αμέσως επικράτησε πανικός, με τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν.

Η αστυνομία έχει περάσει σε δύο προσαγωγές και έκανε γνωστό ότι ανακρίνει δύο πρόσωπα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προχωρήσαμε στην προσαγωγή δύο ανθρώπων προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ.

«Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό και πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα παρά στον τόπο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό».

«Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ένα βίντεο που δείχνει την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία το φονικό φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, είδε το φως της δημοσιότητας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος της σουηδικής αστυνομίας, ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα.«Περιορισμένη ροή στον σταθμό των διοδίων μετά από αίτημα της σουηδικής αστυνομίας» ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών της Γέφυρας.Λίγο νωρίτερα, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ ανέφερε ότι ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της σουηδικής πρωτεύουσας για το υπόλοιπο της ημέρας σήμερα.«Κανένα τρένο της SJ δεν θα αναχωρήσει, ούτε θα φτάσει στον Κεντρικό Σταθμό» ανέφερε η ανακοίνωση.Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης ανάμεσα στα θύματα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε πως «η Σουηδία έχει δεχθεί επίθεση» και ότι «όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Σύμφωνα με τον ίδιο ένας άνδρας συνελήφθη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον δράστη.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet λέει ότι «κάτι συμβαίνει» στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό τον οποίο η αστυνομία εκκενώνει.

Η αστυνομία προχώρησε επίσης και σε εκκένωση των καταστημάτων κοντά στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση καθώς θέλει να εξετάσει τι υπάρχει μέσα στο φορτηγό. Το φορτηγό είχε κλαπεί πριν την επίθεση.Μάρτυρες κάνουν λόγο για σώματα που κείτονται στο δρόμο, τα οποία οι αστυνομικοί σκεπάζουν με κουβέρτες.Η σουηδική αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters, έλαβε ειδοποίηση και για πυροβολισμούς, ωστόσο πρόκειται για μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται.Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.

Watch on #Periscope: Looks like attack (Stockholm) https://t.co/Af3xPqYqkE

— PutentialTerrestrial (@SamAsIAm) 7 Απριλίου 2017

Τι δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες

Σύμφωνα με μάρτυρες το όχημα εισέβαλε σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην περιοχή Drottninggatan, στο κέντρο της πόλης, με μεγάλη ταχύτητα.

«Είδα εκατοντάδες άνθρωποι να τρέχουν για να σωθούν», λέει αυτόπτης μάρτυρας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

«Ήμουν σε ένα κατάστημα με παπούτσια όταν άκουσα τον κόσμο να ουρλιάζει, είδα το φορτηγό να πέφτει με φόρα στον απέναντι τοίχο», αφηγείται ένας άνδρας που βρέθηκε στο σημείο της πρόσκρουσης.

Ένας άλλος μάρτυρας περιγράφει τον πανικό, όταν το φορτηγό εμφανίστηκε ξαφνικά.
«Ένα μεγάλο φορτηγό ήρθε από το πουθενά. Δεν κατάφερα να δω τον οδηγό, το όχημα όμως ήταν εκτός ελέγχου».

Video (not yet verified) appears to show panic in central Stockholm after truck incident (via @johnnychadda) pic.twitter.com/1ORoWH1ts9

— Julian Druker (@Julian5News) April 7, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα