«Φιλοευρωπαϊκή» μεταρρύθμιση της ΕΕ, ζητούν οι πρόεδροι Αυστρίας και Σλοβενίας

Την πρώτη συνάντησή του με έναν από τους μελλοντικούς ομολόγους του, τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, είχε σήμερα Τρίτη στη Βιέννη ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου και πρόκειται να ορκιστεί επίσημα στο ύπατο αξίωμα της χώρας του στις 26 Ιανουαρίου.

Κατά τις συνομιλίες τους οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ μίας «φιλευρωπαικής» μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής

Ενωσης, με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να χαιρετίζει με έμφαση την «Πρωτοβουλία της Λιουμπλιάνας», που είχε υπογράψει την περασμένη Παρασκευή ο Μπορούτ Παχόρ.

Η «Πρωτοβουλία» προβλέπει την επανάληψη των προσπαθειών που είχαν αποτύχει το 2005 στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, για μία αποτελεσματική και δημοκρατική ΕΕ, αλλά όχι υπό τη μορφή ενός «υπερκράτους».

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και είναι σαφές, ότι, ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η κατάσταση «δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει».

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος πρόεδρος τόνισε πως με την «Πρωτοβουλία» πρέπει να δρομολογηθεί μία νέα ευρωπαϊκή συνταγματική διαδικασία, καθώς «δεν επιτρέπεται απλά να παρακολουθούμε μόνον εκείνους που μιλούν για την αποσύνθεση της ΕΕ, αλλά πρέπει να προτείνουμε μία εναλλακτική επιλογή».

Ο μελλοντικός Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος τόνισε την υποστήριξή του σε μία τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Αυστρία, τη Σλοβενία και την Κροατία, η οποία είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της δωδεκάχρονης θητείας του προκατόχου του, Χάιντς Φίσερ, με τις τακτικές συναντήσεις των προέδρων των τριών αυτών χωρών, και ήδη τον Μάιο προγραμματίζεται μία νέα αντίστοιχη συνάντηση στην Αυστρία.

Με την ανάληψη καθηκόντων (για τα επόμενα έξι χρόνια) του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου στις 26 Ιανουαρίου, θα κλείσει ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 (με το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών, που η Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα), τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα