Εξεταστική για την Υγεία: Ο πλειστηριασμός του Ντυνάν ήταν προσυμφωνημένη συναλλαγή

Αποκαλυπτικός στα όσα ανέφερε ο Κ. ΚρέτσηςΕπιβεβαίωση της αργομισθίας της συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ«Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη να παραιτήσει το Δ.Σ. του Ντυνάν»

Με την κατάθεση του πρώην πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» Κωνσταντίνου Κρέτση, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Από την πρώτη στιγμή το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο είχε ταχθεί κατά του πλειστηριασμού που έφερε στα χέρια της ΗΜΙΘΕΑΣ το ίδρυμα.

O τότε πρόεδρος του Σωματείου διαμήνυε μάλιστα

τότε ότι «το ΕΣΥ νοσεί και το ‘Ερρίκος Ντυνάν’ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ΕΣΥ με την ένταξή του σε αυτό και όχι με την πώλησή του».

Τα «αίματα άναψαν» όταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή Γιώργος Γεωργαντάς ρώτησε τον μάρτυρα «εάν βρέθηκε χθες στη Βουλή και για ποιον λόγο», με τον κ. Κρέτση να παραδέχεται ότι πράγματι βρέθηκε χθες στη Βουλή το απόγευμα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαλωμενάκης, εξηγώντας ότι και άλλες φορές έχει δει πρόσωπα που εξετάζονται ως μάρτυρες στην επιτροπή για να συζητήσει μαζί τους θέματα καθαρά διαδικαστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς αμέσως μετά την εξέταση του μάρτυρα από τον ίδιον εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε «συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδευτεί το πόρισμα». Ο Γιώργος Γεωργαντάς στην γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό», το οποίο «καθιστά έωλη όλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο πρόεδρος της Επιτροπής». Ακόμη αναφέρει ότι ο μάρτυρας «στο ερώτημα πόση ώρα έμεινε και τι συζητήθηκε, αρνήθηκε να απαντήσει» και πως «ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» και καταλήγει: «Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και σε προ συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί».

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη ο οποίος απαντώντας «on camera» έκανε λόγο για «αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού». Σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του μάρτυρα, και διήρκησε «δέκα λεπτά, επτά λεπτά μάλιστα, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου, ακριβώς για να του πω τα διαδικαστικά και πως θα γίνει η διαδικασία σήμερα». Ο κ. Μπαλωμενάκης επανέλαβε ότι έχει δει αρκετούς μάρτυρες, και σημείωσε ότι «μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους». «Δεν νομίζω να είναι παράξενο, να μην επεκτείνεται πολύ η συζήτηση», σημείωσε και επισήμανε: «Εγώ έχω την εντύπωση, και είπα τη λέξη, αντιπερισπασμός, διότι πιο πολύ πιστεύω ότι εξερέθισε το συγκεκριμένο συνάδελφο, τα όσα είχε πει μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μάρτυρας» αναφορικά με την τράπεζα Πειραιώς και τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Αμέσως μετά ο κ. Μπαλωμενάκης δεσμεύτηκε στο Σώμα, μετά από απαίτηση και άλλων βουλευτών, ότι θα ενημερώνει εκ των προτέρων για τις τυχόν επαφές του με μελλοντικούς μάρτυρες με σκοπό να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα.

Την επόμενη Τετάρτη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας θα εξετάσει (λήγοντας τις εργασίες της για τους καλοκαιρινούς μήνες) τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά την απαίτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη να εξεταστεί τώρα ο μάρτυρας για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Η αρχή της συνεδρίασης

Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε το Σώμα πως απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Υγείας για να διερευνηθεί αν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προωθήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πολυχρήματη έκθεση Λιαρόπουλου.

«Έχω την εντύπωση πως η συγκεκριμένη έκθεση με σκάνδαλα παντός διαμετρήματος δεν διευκρινίστηκε αν στάλθηκε γιατί είναι σημαντικό και το αν έφυγε και το αν δεν έφυγε (από το υπ. Υγείας)» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Έπειτα, αποκάλυψε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης -εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρώην στέλεχος του Παναθηναϊκού και της ΝΔ- φέρεται να αμείφθηκε έναντι 100.000 ευρώ για χρέη εντεταλμένου συμβούλου και «εξυγιαντή» στο «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, ο κ. Μπαλωμενάκης επέκρινε την έκθεση του Φιλιππίδη, αφού όπως είπε ήταν αραιογραμμένη, με αποτέλεσμα κάθε σελίδα να κοστίζει ένα χιλιάρικο!

Αψιμαχίες ακολούθησαν μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφία και του κ. Παπαθεοδώρου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την αργομισθία του συζύγου της κ. Γεννηματά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν πως τα ένδικα μέσα κατά του μέσου που αποκάλυψε το θέμα, εκκρεμούν ακόμα, με τον Σπύρο Λάππα να απορεί με το γεγονός πώς δύο και πλέον χρόνια δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη να παραιτήσει το Δ.Σ. του «Ντυνάν»

Πολύκροτη ήταν η αποκάλυψη του πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», Κωνσταντίνου Κρέτση, ο οποίος κατά την εξέτασή του από τον Σπύρο Λάππα αφηγήθηκε πως ο πρώην διευθυντής του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, τον είχε καλέσει στο γραφείο του κ. Σάλλα, λίγους μήνες πριν τον περιβόητο πλειστηριασμό. Ο κ. Κρέτσης αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας σε τηλεφώνημα του πρώην προέδρου της Πειραιώς στον Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τραπεζίτη να ζητά από τον τότε υπουργό Υγείας να παραιτήσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαρτίνη.

«Μας είχε πάρει ο Κώστας Μπούρας τον Ιανουάριο του 2014 -όταν πήρε το δάνειο η Πειραιώς- εμένα και τον σημερινό πρόεδρο κ. Κυραντζή και πήγαμε στον Μιχάλη Σάλλα» ανέφερε ο κ. Κρέτση και συμπλήρωσε: «Εκεί (ο Σάλλας) μας είπε ότι η τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το «Ντυνάν» αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. και τις ζήτησε από τον κ. Μπούρα άμεσα».

Τότε, αποκάλυψε ότι «μπροστά μας ο Σάλλας πήρε τον Γεωργιάδη τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του ΔΣ». «Είναι προφανές ότι οι παραιτήσεις είναι εντολή Σάλλα» υπογράμμισε ο μάρτυρας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα πεπραγμένα του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο αλλά και εν γένει στην υπόθεση «Ντυνάν». Το κυριότερο, όμως, ζήτημα που εγείρεται είναι ποιανού εντολοδόχος ήταν τελικά ο τότε υπουργός Υγείας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ή του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα;

Νωρίτερα, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε οδοντιατρικό τμήμα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά. «Διευθυντής του οδοντιατρικού τμήματος ήταν ο κ. Κρανιάς» είπε μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και οδοντιατρικό τμήμα υπήρχε και διευθυντής αυτού, ο οποίος είχε συντάξει το έγγραφο που καταδεικνύει την αργομισθία της συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, αποκάλεσε τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου ως προσυμφωνημένη συναλλαγή. «Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στο μνημόνιο υπάρχει ρήτρα που λέει ότι αν κάποιος επιχειρήσει να ανακόψει τον πλειστηριασμό, θα πληρωθούν έως 500.000 για να αποσυρθεί» υποστήριξε ο κ. Κρέτσης και σημείωσε ότι «μάθαμε για τον πλειστηριασμό πέντε μέρες πριν γίνει». Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και έκανε λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού της αγοράς.

Πηγή: documentonews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα