Ερωτηματικά για τον ρόλο του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις

Ο ΣΕΒ δεν θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ταυτιζόμενος με τις θέσεις του ΔΝΤΠληροφορίες αναφέρουν πως πρότεινε ως αντίμετρα τη φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακιών, στο Χίλτον, μία μέρα πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε

πριν απ’ αυτή των Θεσμών με την Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα εργασιακά ζητήματα που έχουν και τη σημαντικότερη, ίσως, βαρύτητα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ο λόγος προφανής και δεν είναι άλλος από τη θέση του Συνδέσμου σε μια πιθανή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο ΣΕΒ είναι αντίθετος και ταυτιζόμενος με τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ που επιθυμεί επίσης την απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, κάτι το οποίο είχε καταγγείλει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τον περασμένο Μάιο. Ο ΣΕΒ, σε αντίθεση με το ΕΒΕΑ και τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ζητά περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, στο βωμό της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Κοινή φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η θέση τους και σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, καθώς ή πλευρά του ΣΕΒ φαίνεται να πρότεινε φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις και όχι αντίμετρα με τη μορφή κοινωνικών επιδομάτων, συντάξεων ή οτιδήποτε άλλο.

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν σαφής αιχμές για τον ρόλο του ΣΕΒ στις συζητήσεις, καθώς με τις θέσεις του δυναμώνει τη «φωνή» του ΔΝΤ που κάνει λόγο για σημαντικές διαφορές…

Keywords
Τυχαία Θέματα