Έρχεται ρύθμιση για τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται

Νέο πρόγραμμα για την απασχόληση 10 χιλιάδων ανέργων, προαναγγέλλει η υπουργός Εργασίας Στην πραγματική οικονομία άμεσα 1,6 δισ. ευρώ

«Στο τελευταίο Eurogroup ελήφθη μία σημαντική απόφαση για τη χώρα. Η απόφαση αφενός ολοκληρώνει την αξιολόγηση, ήταν αναγκαία για να δοθεί το σήμα της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, αφετέρου παραχωρεί τη δόση των 8,5 δισ. Μία αρκετά μεγάλη δόση εκ των οποίων το 1,6 δισ. θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, δηλαδή χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Mιλώντας στο ραδιόφωνο News247,

υπογράμμισε ότι πέρα από αυτό, έγιναν σημαντικά βήματα που αφορούν στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αφορούν και στο θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Η ΝΔ την περίοδο 2010-2014 πήρε μέτρα ύψους 63 δισ. μέσα σε 5 χρόνια, ενώ είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% έως το 2030, είναι προφανείς οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Είναι απλά μαθηματικά δεν είναι υποθέσεις», ανέφερε η υπουργός κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε:

«Τους καλοκαιρινούς μήνες θα διενεργηθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Πραγματοποιούνται ήδη μεικτοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θεσπίσαμε την υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τραπεζών.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, θα υιοθετηθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία. Θα δημιουργήσουμε, δηλαδή, μία «κόκκινη κάρτα» για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το μέσο με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να κατοχυρώσει υψηλότερους μισθούς, να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο. Γι’ αυτό η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έγινε κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τους δανειστές. Μπορέσαμε να τις επαναφέρουμε από τον Αύγουστο του 2018 και αυτό είναι σημαντικό».

Για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους

«Σχεδιάζουμε πρόγραμμα για να ενισχύσουμε εργαζόμενους που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασία με μη καταβολή δεδουλευμένων για πολλούς μήνες ή σε καθεστώς επίσχεσης. Οι εργαζόμενοι θα διευκολύνονται για τη μετάβαση σε νέα θέση εργασίας, θα ενισχύονται με καταβολή επιδόματος, θα πιστοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για να καλύψει έως 46.000 εργαζόμενους».

Για την ανεργία

«Η ανεργία αποτελεί το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Τον Μάρτιο η ανεργία έπεσε στο 22,5%, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποιοτική σύνθεση στην αγορά εργασίας, να κυριαρχήσουν και πάλι οι θέσει πλήρους απασχόλησης. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα κάλυψαν περισσότερους από 30.000 ανέργους.

Τους επόμενους μήνες διάστημα θα προκηρυχθούν προγράμματα για περίπου 10.000 άτομα. Πρόκειται για 8μηνες συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που καλύπτουν κυρίως μακροχρόνια ανέργους».

Για τον ΕΦΚΑ

«Ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2017».

Keywords
Τυχαία Θέματα