Ενώπιον του εισαγγελέα οι εννέα τούρκοι συλληφθέντες (εικόνες)

Ως έκτακτη είδηση μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη σύλληψη μελών του DHKP-CΣύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι συλληφθέντες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή τους στην ΑθήναΒρέθηκαν υλικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς

Ως έκτακτη είδηση μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη σύλληψη μελών του DHKP-C (Επαναστατικό

Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι 9 συλληφθέντες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, που θα γίνει στις 7 και 8 Δεκεμβρίου όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν επιβεβαιώνουν επίσημα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πάντως ο Χακάν Τσαβούσογλου επέμεινε λέγοντας ότι ο Ταγιπ Ερντογάν είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια.

Δείτε επίσης: Στη Δικαιοσύνη την Τετάρτη οι 9 Τούρκοι που συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική (εικόνες)

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άντρες και μία γυναίκα σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρει η εφημερίδα, τους κατάσχεσαν τα USB, ενώ σε ένα από τα σπίτια βρέθηκε και μια ουσία που δεν είναι γνωστή και στάλθηκε για εξετάσεις στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Αναφέρεται ακόμη ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν Κούρδοι και Αφγανοί. Οι εννέα συλληφθέντες (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και άλλα αδικήματα.

Στον Εισαγγελέα οι 9 τούρκοι συλληφθέντες

Η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, όπου έγινε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής του πρωί της Τρίτης και προσήχθησαν οι εννέα Τούρκοι υπήκοοι, (για έναν εκ των οποίων υπήρχε ένταλμα σύλληψης από παλαιότερη υπόθεση), είναι ακόμα στην αρχή. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους.

Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα υλικά για βόμβες, πρόκειται για πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα από τα κρησφύγετα βρέθηκε και ένα πιστόλι CZ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στην επιχείρηση σύλληψης.

To χρονικό της σύλληψης

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννιά προσαγωγές Τούρκων (οχτώ άνδρες και μία γυναίκα) κουρδικής καταγωγής, που φέρονται να έχουν σχέση με τη εξτρεμιστική οργάνωση DHKP-C. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει και παλαιότερα ανάλογες έρευνες για μέλη της ίδιας οργάνωσης (σ.σ. σε Θεσσαλονίκη και Γκύζη), προχωρώντας σε συλλήψεις μελών του DHKP-C. Τότε είχε βρεθεί και οπλισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έφοδος της Αστυνομίας έγινε σε τρία διαμερίσματα, τα οποία εξετάζονται εξονυχιστικά. Σε κάποια απ’ αυτά έχουν βρεθεί υλικά για εκρηκτικό μηχανισμό, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (σ.σ. εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και usb sticks). Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των ερευνών μέχρι τώρα έχουν βρεθεί «ψηφιακό υλικό, πυροκροτητές, υλικά του εμπορίου που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης και ταξιδιωτικά έγγραφα».

Keywords
Τυχαία Θέματα