Ένας χρόνος από την τραγική πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε τη Σαπεκοένσε

Ήταν το πρωί της 29ης Νοεμβρίου 2016 όταν (και) η Ελλάδα «ξυπνούσε» με την είδηση της πτώσης ενός αεροσκάφους που μετέφερε τη βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα της Σαπεκοένσε.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, η -νέα- Σαπεκοένσε καταφέρνει αυτό που κάποτε φάνταζε ακατόρθωτο. Εξασφάλισε την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, γράφοντας τις πρώτες ένδοξες σελίδες στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το δυστύχημα

που συγκλόνισε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, και όχι μόνο, θυμόμαστε όσα έγιναν τις ημέρες που ακολούθησαν το συμβάν.

Ένα αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 68 επιβάτες, ανάμεσά τους μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε και εννέα μέλη πλήρωμα, συνετρίβη, γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα) ημέρα Δευτέρα στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο «José María Córdova» στο Μεντεγίν, της Κολομβίας. Το αεροπλάνο, είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, έκανε μια στάση στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας και κατόπιν συνέχισε την πορεία του.

Το θέαμα που αντίκρισαν οι ομάδες διάσωσης όταν έφτασαν στο σημείο της συντριβής ήταν τραγικό. Ο απολογισμός της τραγωδίας ήταν 71 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους μέλη του πληρώματος, δημοσιογράφοι, αλλά και όλοι οι ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε, εκτός από τον τερματοφύλακα Τζάκσον Φόλμαν, και τους αμυντικούς Έλιο Νέτο και Άλαν Ρούσελ.

Τα αίτια της τραγωδίας

Η υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 ανέφερε στο Twitter πως το τελευταίο ίχνος από τη πτήση 2933 ελήφθη όταν βρισκόταν σε ύψος 15.500 ποδών, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον προορισμό της, που βρίσκεται σε ύψος 7.000 ποδών.

Κατά την έρευνα που διεξήχθη από κοινού εισαγγελείς στη Βολιβία, τη Βραζιλία και την Κολομβία διαπιστώθηκε μια σπαρακτική καταγραφή στην οποία ο Βολιβιανός πιλότος Μιγκέλ Κουιρόγκα προσπαθούσε να έρθει σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τον πύργο ελέγχου για να αναφέρει την έλλειψη καυσίμων.

Η παραχώρηση του πρωταθλήματος

Η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο πένθος. Η αντίπαλος της Σαπεκοένσε, Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, ζήτησε το τρόπαιο να απονεμηθεί στους Βραζιλιάνους προς τιμήν των νεκρών, όπως και έγινε.

Πάντως η νικήτρια του Copa Liberttadores, Ατλέτικο Νασιονάλ κατέκτησε στις 11 Μαίου 2017, το Recopa (Supercup της Νότιας Αμερικής) επικρατώντας με συνολικό σκορ 5-3 της Σαπεκοένσε.

Eπίσης ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας έδειξαν επίσης την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεάν δανεικούς παίκτες στην Σαπεκοένσε, έγιναν φιλικά, ανάμεσά τους και αυτό με την Μπαρτσελόνα.

Οι καταγγελίες της κυβέρνησης και η μηδενικές αποζημιώσεις στους συγγενείς

Της πτώσης ακολούθησε μια εξαιρετικά σημαντική καταγγελία από τον Υπουργό Άμυνας της Βολιβίας, Ρέιμι Φερέιρα. «Αν ο πιλότος είχε συμμορφωθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας ή αν είχε δώσει το σήμα κινδύνου μέσα στον χρόνο που έπρεπε, αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», είχε τονίσει τότε.

Μετά την συντριβή η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (DGAC) της Βολιβίας ανακοίνωσε την αναστολή της άδειας λειτουργίας της Lamia Corp., του μικρού αερομεταφορέα που ειδικευόταν στις πτήσεις τσάρτερ.

Ίσως ήταν αυτές οι δηλώσεις που μεταξύ άλλων αποτέλεσαν το «πάτημα» για την άρνηση καταβολής αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των νεκρών ποδοσφαιριστών.

H ασφαλιστική εταιρεία Bisa, που είχε συμβόλαιο με την αεροπορική εταιρεία LaMia, αρνείται να καταβάλει στο ακέραιο την αξία του ασφαλιστηρίου, αξίας 80 εκατομμύρια ρεάλ (20,8 εκατομμύρια ευρώ), δηλώνοντας ότι ένα ανθρώπινο λάθος, του πιλότου και τα καύσιμα προκάλεσαν το ατύχημα. Κατά την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θυμάτων, η Bisa πρότεινε να πληρώσει 645.000 ρεάλ (168.000 ευρώ) σε κάθε οικογένεια. Η πρόταση απορρίφθηκε.

«Πολλοί άνθρωποι και ο σύλλογος έκαναν χρήματα με την τραγωδία, ενώ εμείς, οι συγγενείς των θυμάτων, είμστε στην άκρη. Μας έχουν ξεχάσει», είπε χαρακτηριστικά ο 67χρονος Οσμάρ Μασάδο, που έχασε στην συντριβή τον 32χρονο υιό του Φιλίπε.

Βλέπει ακόμη εφιάλτες η μοναδική επιζήσασα – μέλος του πληρώματος

Η Ximena Suarez, το μοναδικό μέλος του πληρώματος της μοιραίας πτήσης που κατάφερε να επιβιώσει, παραδέχεται, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα ότι ακόμη χρειάζεται χάπια για να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ.

Πηγή: AFP

H Suarez, μητέρα δύο παιδιών είπε στην ισπανική εφημερίδα El Pais: «Δεν είχα ιδέα. Αν το γνώριζα θα είχα δράσει διαφορετικά», αναφορικά με την έλλειψη καυσίμων στο αεροσκάφος. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί σε μια κρίση, κανείς δεν είναι προετοιμασμένος. Ως μέλη πληρώματος είχαμε εκπαιδευτεί, είχαμε κάνει αναπαραστάσεις, αλλά όταν συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο», συμπληρώνει.

Η ίδια αναφέρει ότι έχει δεχτεί ψυχολογική στήριξη, αλλά τονίζει ότι ακόμη παλεύει με την αϋπνία. «Προσπαθώ να σταματήσω τα χάπια, αλλά δεν μπορώ. Ξυπνάω μέσα στη νύχτα και γι’ αυτό τα συνεχίζω».

Ξανά στο γήπεδο ο ακρωτηριασμένος τερματοφύλακας

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το δυστύχημα, ο τερματοφύλακας που επιβίωσε της πτώσης, Τζάκσον Φόλμαν βρέθηκε και πάλι στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας σκορπίζοντας συγκίνηση στους οπαδούς.

Πηγή: Buda Mendes/Getty Images

«Είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Χαίρομαι που επέστρεψα. Κύλησε γρήγορα ο χρόνος. Η νοσταλγία είναι μεγάλη, αλλά το συναίσθημα είναι πολύ καλό. Πιστεύω ότι βαδίζω στο σωστό δρόμο», κατάφερε μετά βίας να δηλώσει ο Φόλμαν, εκφράζοντας παράλληλα και την θέλησή του να αγωνιστεί και πάλι, έστω και για λίγο χρόνο.

#LoViral en el deporte, El portero Jackson Follman entrenó un año después de la tragedia del Chapecoense #DalePlay
Leer más en @Siempre889 : https://t.co/WpAaD4xlQI pic.twitter.com/hBywXHzFqg

— Espacio Deportivo (@e_deportivo) November 17, 2017

Κανονιοβολισμοί στη μνήμη των θυμάτων

Μέσα σε βαρύ κλίμα πένθους, με δάκρυα αλλά και συνθήματα των οπαδών της Σαπεκοένσε, το μικρό χωριό Σαπέκο στη νότια Βραζιλία, το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου απέτισε τον ύστατο και σπαρακτικό φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής συντριβής. Περίπου 100.000 άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή στο Arena Conda, το γήπεδο της ομάδας. Γιγαντοοθόνες είχαν εγκατασταθεί γύρω από το κατάμεστο στάδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα μόλις 19.000 θεατών.

Μετά τις σύντομες επίσημες ομιλίες, ο εκφωνητής ανέγνωσε στο μικρόφωνο τα ονόματα των παικτών και των προπονητών της ομάδας, που σκοτώθηκαν.

Η τελετή συνεχίστηκε σε βαρύ κλίμα, με πένθιμη μουσική, κανονιοβολισμούς, ενός λεπτού σιγή και προσευχή κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης και τα συλλυπητήρια του Πάπα Φραγκίσκου.

Πηγές: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BBC, The Mirror

Keywords
Τυχαία Θέματα