Έκκληση του ΟΗΕ να τερματιστεί ο παλαιστινιακός πολιτικός διχασμός

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί ο παλαιστινιακός πολιτικός διχασμός, κρίνοντας ότι συμβάλλει στην ανθρωπιστική κρίση και στην έλλειψη ηλεκτροδότησης στον θύλακα των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Γκουτέρες, κατά την πρώτη του επίσκεψη στον θύλακα που κυβερνά η Χαμάς αφότου ανέλαβε επικεφαλής του ΟΗΕ

τον Ιανουάριο, δεν συναντήθηκε με κανένα ηγετικό στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η Δύση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

«Χθες ήμουν στη Ραμάλα (την πόλη της Δυτικής Όχθης). Σήμερα είμαι στη Γάζα. Και οι δύο ανήκουν στην ίδια Παλαιστίνη. Έτσι, απευθύνω έκκληση για ενότητα. Ο διχασμός το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού», σημείωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα σχολείο που έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στον θύλακα.

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία ασκεί περιορισμένη εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συγκρούονται εδώ και χρόνια για τη νομή της εξουσίας.

Για να πιέσει τη Χαμάς, ο Αμπάς τους τελευταίους μήνες επέβαλε περικοπές στη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής για την ηλεκτροδότηση που παρέχει το Ισραήλ στη Γάζα, απόφαση που οδήγησε σε μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης στον θύλακα που το ισλαμιστικό κίνημα απέσπασε από τη Φάταχ το 2007.

«Καθώς βρίσκομαι στη Γάζα, επιτρέψτε μου να εκφράσω με διαφορετικό τρόπο το όνειρό μου: το όνειρο να επιστρέψω μια μέρα στη Γάζα και να δω τη Γάζα ως τμήμα ενός Παλαιστινιακού Κράτους που θα ζει με ειρήνη, με ευημερία και πρόνοια για τους ανθρώπους σε αυτόν τον υπέροχο τόπο», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξάλλου ο Γκουτέρες, ο οποίος πέρασε οδικώς στη Γάζα από το Ισραήλ, έπειτα από μια περιήγηση με ελικόπτερο στην περιοχή των συνόρων με ισραηλινούς αξιωματούχους, κάλεσε εκ νέου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, οι οποίες κατέρρευσαν το 2014.

Επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλειά τους, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος συνεχίζουν να επιβάλλουν εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση προσώπων και αγαθών στα σύνορά τους με τη Γάζα.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, η Χαμάς σημείωσε ότι καλωσορίζει την επίσκεψη του Γκουτέρες και κάλεσε τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών να καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί η πολιορκία της Γάζας και να τερματιστούν τα δεινά των δύο εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που ζουν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου».

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες κάλεσε να «τερματιστεί ο αποκλεισμός».

«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα περάσματα» βάσει της απόφασης 1860 που υιοθετήθηκε το 2009 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη διεθνή αδράνεια σχετικά με το θέμα των φυλακισμένων στο Ισραήλ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα