Έκκληση της Γαλλίας για διάλογο μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών χωρών

H γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι «οι τωρινές εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας την ώρα που ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναμένεται σήμερα να έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν υποδέχεται τον ομόλογό του από τη Σαουδική Αραβία, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ και θα έχει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Εξωτερικών

του Κατάρ, την ώρα που μια πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση συγκλονίζει την περιοχή.

«Έχουμε έναν τακτικό διάλογο εδώ και καιρό με το σύνολο των χωρών της περιοχής του Κόλπου όπως επίσης και με την Αίγυπτο» υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Το Παρίσι διατηρεί καλές σχέσεις, ιδίως εμπορικές, με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση με το Κατάρ -τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη, την Αίγυπτο και τις Μαλδίβες- ενώ πούλησε το 2015 καταδιωκτικά αεροσκάφη Ραφάλ στην Αίγυπτο και το Κατάρ.

«Η Γαλλία παραμένει αφοσιωμένη στην περιοχή του Κόλπου όπως επίσης στην πρόοδο της περιφερειακής ολοκλήρωσης που αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και διατυπώνει την ευχή ότι οι υφιστάμενες εντάσεις θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των χωρών της περιοχής στην απαραίτητη εντατικοποίηση της μάχης κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, την υποστήριξή τους και τη χρηματοδότησή τους» προσθέτει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα