Εκδηλώσεις μνήμης το Σάββατο στους εκτελεσθέντες κομμουνιστές, την Πρωτομαγιά του 1944

Εκδηλώσεις τιμής στην μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, 13 Μαίου, η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και η περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Τζόκας, είναι αφιερωμένες «στα θύματα της μαζικότερης εκτέλεσης στην ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας» και πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά, αποτελώντας πλέον θεσμό για την «Ημέρα Πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην ημέρα, κατά την οποία 200 πολιτικοί κρατούμενοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης, αποδέχθηκαν τον θάνατο τραγουδώντας, ο κ. Τζόκας υπενθύμισε ότι είναι «υποχρέωσή μας ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, με την τρομακτική άνοδο του νεοφασισμού παγκοσμίως, να αποδίδουμε φόρο τιμής και δόξας στα θύματα της μαζικότερης εκτέλεσης στην ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας».

Παράλληλα, με τις εκδηλώσεις στο Μπλοκ 15 «αντιστεκόμαστε σε όλους εκείνους που θέλουν να ξεχαστεί, να αλλοιωθεί ή να συμψηφιστεί η ιστορία αγώνων και θυσιών των λαών, ενάντια στο φασισμό».

Αναφέρθηκε δε, σε ενέργειες της Περιφέρειας «που σύντομα θα καρποφορήσουν, για την ανάδειξη του Μπλοκ 15 ως στοιχείου της νεότερης ιστορίας μας και την απόδοση του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου στον Δήμο και τον λαό της πόλης».

Ειδικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

18.00: Ιστορικός περίπατος στο ναζιστικό Στρατόπεδο – κολαστήριο του Χαϊδαρίου και στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου την περίοδο 1943-1944.

19.00 μμ: Κατάθεση μνήμης μπροστά στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου
19.15 μμ: Μετάβαση στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Χαϊδαρίου
20.00μμ: Θεατρική παράσταση «Λέλα Καραγιάννη, η Μάνα της Αντίστασης», μονόλογος του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη. Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα