«Εύσημα» Γερμανίας σε Ελλάδα – «Το τεστ πέτυχε», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε

Στόχος μας να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια τηςΑπόφαση της Ελλάδας η έκδοση ομολόγου λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. Εκτιμά ότι το «τεστ» πέτυχε και η επιστροφή στις χρηματαγορές γίνεται «προσεκτικά».

Για «σημαντικό βήμα» μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου.

Μιλώντας στην Deutsche Welle

διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές.

«Για αυτόν το λόγο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία.

Στη συνέχεια, ο κ. Βάισγκεμπερ ρωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες.

«Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά». Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. Αυτό έχει συμβεί τώρα, δήλωσε ο κ. Βάισγκέμπερ.

Παρέπεμψε τέλος στις δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα