Δίκη Χ.Α.: Η Εισαγγελέας ζήτησε να παραστούν στο δικαστήριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, σήμερα κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, αιτήθηκε να παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου αυτοπροσώπως, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν κατά τις επόμενες δικάσιμους, μετά από πρόταση της υπεράσπισης της Χ.Α.

Η κ. Οικονόμου πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει «αν καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί υπό το καθεστώς αυτό,

δεν θα μπορέσετε ως Δικαστήριο να συναγάγετε ορθά συμπεράσματα. Θεωρούμε λοιπόν νομικά επιτακτικό να καταθέσουν επώνυμα».

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, που κατά την προδικασία έχουν καταθέσει στοιχεία για την εκπαίδευση, την οργάνωση και τη δράση της.

«Και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση, αλλά δεν έχουν απειληθεί από τρίτα πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί καθώς τουλάχιστον δύο μάρτυρες έχουν καταγγείλει τον ξυλοδαρμό τους στην προσπάθειά τους να μεταβούν στο δικαστήριο, ενώ πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι δήλωσαν πως δέχτηκαν απειλές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική αγωγή έχει εκφράσει το αίτημα της αυτοπρόσωπης κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων εδώ και μέρες. Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η πολιτική αγωγή, πρώτη και με δική της πρωτοβουλία, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο ακροατήριο αν αυτοί καταθέσουν ανώνυμα, όσο και αν συμμερίζεται το φόβο τους για πιθανή αντεκδίκηση ή εκφοβισμό.

Όλοι οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν την αντίθεσή τους από θέση αρχής στο νομικό πλαίσιο εξέτασης ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων, υπερασπιζόμενοι πρώτα και κύρια τους εντολείς τους: σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα.

Οι συνήγοροι των Αιγυπτίων αλιεργατών κάλεσαν και καλούν τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής να προσέλθουν αυτοβούλως και επώνυμα στη δίκη και να καταθέσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο, όπως το έκαναν δεκάδες ουσιώδεις μάρτυρες, ανάμεσά τους και πρώην μέλη της οργάνωσης. Οι κρατικοί μηχανισμοί διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία αυτών των μαρτύρων.

Όμως, η υπεράσπιση δεν αντιτίθεται στο νομικό πλαίσιο της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων συνολικά. Οι κατ’ επάγγελμα υβριστές των θυμάτων αντιτρομοκρατικών σκευωριών, όπως αυτές τις μέρες της Ηριάννας, δεν θα μπορούσαν να στραφούν κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και δεν έδωσαν εντολή στους υπερασπιστές τους να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Αυτό που επιθυμεί η υπεράσπιση είναι μια απόφαση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 όπως ισχύει, με την αιτιολογία ότι δεν προκύπτει πιθανός εκφοβισμός ή κίνδυνος αντεκδίκησης σε βάρος τους από πλευράς της οργάνωσης. Πρόκειται για κατάφωρα ψευδή ισχυρισμό τη στιγμή που δύο μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στη δίκη ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής προσερχόμενοι στο δικαστήριο, άλλοι απειλήθηκαν, άλλοι (ανάμεσά τους ακόμα και κατηγορούμενοι) τρομοκρατήθηκαν για να μην μιλήσουν, γεγονότα που είναι γνωστά στο δικαστήριο.

Με την πρότασή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δεν πρότεινε μόνο την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, συντασσόμενη με την υπεράσπιση, αλλά “στοιχειοθέτησε” την πρότασή της δηλώνοντας ότι “ο Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος της οργάνωσης που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν απειλήθηκε”. Πρόκειται για ισχυρισμό που διαψεύδεται από τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία ο Σταύρου δήλωσε ρητά και επανειλημμένα ότι απειλήθηκε από βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης.

Η πολιτική αγωγή επανέλαβε τις αρχικές της δηλώσεις, με την απαραίτητη υπενθύμιση ότι ο εκφοβισμός και η αντεκδίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του modus operandi της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Με αυτό το δεδομένο, το δικαστήριο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του».

Η πρώτη ανακοίνωση της πολιτικής αγωγής εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες:

Π Ρ Ο Σ

ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Δ Η Λ Ω Σ Η
ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α.

Μεταξύ των εξεταστέων μαρτύρων που καλούνται από την Εισαγγελία Εφετών για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” το επόμενο χρονικό διάστημα είναι και οι αναφερόμενοι ως «προστατευόμενοι μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ, και Ε» στον κατάλογο που επισυνάπτεται στην κλήση, με αύξοντα αριθμό από 127 έως 131.

Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει στην προδικασία, με χρήση των διατάξεων περί προστασίας μαρτύρων (άρθρο 9 ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 8 παρ. 1 ν. 3875/2010), χωρίς την αναγραφή του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας, εργασίας, επαγγέλματος και ηλικίας τους στην έκθεση ένορκης εξέτασής τους, ενώ προγραμματίζεται να καταθέσουν, όπως και έχουν εμφανιστεί ήδη κατά την εκφώνηση της υπόθεσης, με χρήση μόνο ηχητικής μετάδοσης.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα και στην προδικασία και στη δίκη.

Η κατάθεση μαρτύρων, υπό συνθήκες ανωνυμίας και απουσίας από το ακροατήριο, είναι ευθέως αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης και παραβιάζει την αρχή της αμεσότητάς της. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι σε τέτοιες διαδικασίες. Το τελευταίο δε που επιθυμούμε ως πολιτικώς ενάγοντες της παρούσας δίκης είναι να επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το ότι στη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει από το έτος 2001, που θεσπίστηκε, για πρώτη φορά, αυτό το μέτρο, μέχρι σήμερα, έχει περιέλθει σε πλήρη αχρησία.

Άλλωστε, τα στοιχεία και των συγκεκριμένων μαρτύρων έχουν διαρρεύσει από μερίδα του Τύπου, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο αυτών, με βάση και το περιεχόμενο των μαρτυρικών τους καταθέσεων.

Eχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια.

Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση κατάθεσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν πρόκειται να εξετάσουμε τους εν λόγω μάρτυρες.

Παρακαλούμε για την καταχώρηση της παρούσας στα πρακτικά, κατ άρθρα 141 παρ. 2 και 333 Κ. Ποιν. Δ .

Κορυδαλλός, 28-9-2017

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
των Αιγυπτίων αλιεργατών,

Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης
Κώστας Σκαρμέας

Οι δηλώσεις των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ:

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα